Джебчиите с резервация за Коледа

Най-доброто от печата

10-12-2012, 06:24

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Около 400 са крадлите, който ще щъкат по празниците в София

Джебчиите нападнаха банкетите, които се организират за коледните и новогодишните празници. Все по често крадците предпочитат да атакуват тържествата вместо оживените молове и пазари, тъй като там се чувстват по-сигурни. За новата тенденция разказа пред "Монитор" шефът на сектор "Улична престъпност" към СДВР Вълко Мартинов.

При един от последните удари на джебчийската мафия пострадала и чужденка в министерска делегация. След работна среща министърът на околната среда и водите Нона Караджова и чуждестранни гости отишли на коктейл в заведение в центъра на столицата. Там една от посетителките на страната ни – госпожа Арже, станала жертва на ловка джебчийка. Малко след 22 часа крадлата успяла да свие цялата й чанта, която била закачена на облегалката на стола. След бързата намеса на полицаите обаче откраднатото и всички документи били намерени в пряка на бул. "Витоша". Там джебчийката я захвърлила след като видяла, че няма какво да се вземе от нея. Крадлата е заловена малко по-късно.

Началникът на сектор "Улична престъпност" Вълко Мартинов обясни, че джебчиите избират лъскави заведения със скъпи коли, паркирани пред тях. Това им подсказвало, че вътре има заможни господа, от които има какво да се вземе. Ако се налагало, дори си плащали вход или резервация, за да влязат. Нищо във външния им вид не издавало, че са там, за да крадат. Те били спретнати, с прически и добре облечени. С влизането бандитите хвърлят бърз поглед по масите и се насочват натам, където някой си е оставил якето или чантата на облегалката на стола. След това сядат зад него и с ловки движения, без никой да ги забележи, ги пребъркват.

"Хората се заблуждават, че луксът в заведението означава и сигурност. Това не е така. Персоналът е там, за да ги обслужва, а не да ги охранява", обясни Мартинов.

Съвсем наскоро неговите служители заловили подобна група. Албанец и българин обикаляли столицата с кола с италианска регистрация. Те подбирали скъпарски заведения и сядали вътре на безалкохолни напитки. Двамата били заловени, след като обрали мъж в кръчма в центъра на София. Те свили портмонето от джоба на якето му, след коет с парите си платили сметката
и дори оставили солиден бакшиш. Именно щедростта им обаче ги издала. След като пострадалият сигнализирал в полицията, униформените разпитали служителите в заведението. Тогава сервитьорката си спомнила за двамата мъже, който оставили бакшиш, равен на сметката им. Така по нейното описание и по записите от камерите двамата били спипани.

17-годишна със 153 регистрации в полицията

Рекордьорка по кражби в София е 17-годишна девойка, която въпреки крехката си възраст има цели 153 регистрации за кражби в полицията. Униформените спипали девойката, след като ограбила японски турист в центъра на София. Тя успяла да му задигне всичките документи, пари, дебитни и кредитни карти.

"Момичето било от град Левски и дошло в столицата, за да практикува занаята си", обясни Вълко Мартинов.

Около 400 джебчийки се очаква да атакуват столичните молове, големите магазини и пазарите в дните около коледните и новогодишните празници.

Според данните на полицията обикновено в София действат около 200 крадли, тъй като част от тях през летния сезон гастролират по морето, а през зимата по ски курортите.
За празниците обаче повечето от джебчийките се насочват към София, където заради истерията покрай коледното пазаруване настават огромни опашки и блъсканица, които са перфектни за крадлите. Така техният брой достига до 400, твърдят от полицията.