Зеленчукът, без който никое ястие не може

Животът

09-12-2012, 13:31

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Лукът е вкусен безспорно, но и много полезен

Богат на кверцетин и серни съединения, лукът е и полезна, и вкусна съставка на почти всяко ястие.

Той е без съмнение сред най-непретенциозните зеленчуци, но пък задължителен за почти всяка гозба. Той винаги е налице в кухнята. Именно лукът най-често е в основата на добрия вкус и се използва в много национални кухни и стилове за готвене из целия свят, пише здраве.бг.

Суров, маринован, сотиран, печен, карамелизиран, пържен или варен в супа, лукът почти винаги присъства в рецептите, но най-често го възприемаме като подправка, а не като част от основното съдържание. Той дава името на цялото семейство зеленчуци - лукови, към което принадлежат също чесънът и празът.
1/2 купичка накълцан лук съдържа средно 32 kcal, 0,9 г мазнини, 7,5 г въглехидрати, 0,9 г протеини, 1,4 г фибри. 
Лукът е богат на фитонутриента кверцетин, който се съдържа в голямо количество и в някои плодове - например ябълките. Кверцетинът действа като антиоксидант, но този му ефект е по-силен, когато веществото се приема от естествен източник какъвто е лукът, а не под формата на хранителна добавка.
Данните от различни изследвания показват понижен риск от сърдечни заболявания, белодробен рак и астма при хората, в чиято диета редовно присъстват храни, богати на кверцетин.
Друга отличителна характеристика на храните от семейство лукови е, че те са богати на серни компоненти. Именно те са и източникът на острият им и специфичен мирис. Съдържащите сяра компоненти имат противовъзпалителен ефект.
Консумацията на повече лук се свързва още и с по-добрата плътност на костите и е от полза за съединителната тъкан.
На пазара се предлагат много различни видове лук, като някои разновидности имат допълнителни фитонутриенти. Например червеният лук съдържа и фитонутриента антоцианин.
Независимо от вида и размера, важното е да избираме твърди, добре оформени глави лук, които не са покълнали откъм върха и нямат меки петна или плесен.
Лукът трябва да се съхранява в сухо, добре проветриво помещение далеч от силна топлина, светлина и влага.
Ако е възможно, е най-добре да съхраняваме целите глави в мрежичка, закачена някъде.
Препоръчително е обаче лукът да не е близо до картофите, защото в противен случай той ще абсорбира влагата и етиленовия газ от тях и ще се развали по-бързо.
Накълцаният или нарязан на колелца суров лук трябва да се съхранява в хладилник, но въпреки това следва да се използва възможно най-скоро.

Заради всички ползи, които има за здравето ни, както и заради отличния вкус, който лука придава на ястията, можем спокойно да го използваме големи количества, когато готвим – към пържените ястия, супите, задушеното, омлетите, сосовете, дори върху пицата.