Ще имаме разговори с "Единство", целта е Синя коалиция, заяви Иван Костов

Политика

09-12-2012, 11:42

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Станишев и Борисов не могат да избягат от дебатите за "Белене", сигурен е лидерът на ДСБ

Гледаме на гражданско сдружение "Единство" като на хора, които искат да обединят десницата, а не да я разединят. Ще имаме разговори с "Единство".

Това каза пред БНР лидерът на ДСБ Иван Костов. Целта на тези разговори, ще бъде Синя коалиция. Не се интересувам от това, което става в СДС. Човек не се интересува от хора, които са се отказали от него или се стреми да се предпази от такива контакти, добави Костов.

"Силно подкрепихме инициативния комитет за това да се гласува с "не" на въпроса да се развива ли нова ядрена централа. Ядрена енергетика може да се развива и по други начини, не чрез АЕЦ "Белене". Правилата са напълно ясни", посочи лидерът на ДСБ. Той отправи покана и се обърна към медиите първите съботи на месец януари да бъдат използвани за публичен дебат, в който да се информират хората за аргументите и за това кой на каква позиция стои.

Отправям покана за дебати лично към Борисов и Станишев. Да се явят пред обществеността, да информират хората за своите аргументи, за да могат хората да гласуват познавайки и да си създават мнение и да не се пропилява възможността българското общество да приеме демократичността в себе си. Вижте колко е чиста ситуацията в момента, имаме непартийна, непартизанска теза на обществения интерес - да има ли нова ядрена централа или да няма. Това трябва да се дебатира от всички общественици, да застанат пред хората и да си кажат аргументите", категоричен е Костов.

"Къде ще бяга Станишев сега, аз съм му обещал, че ще застане рано или късно срещу мен и моите колеги и ще трябва да защитава тази огромна измама "Белене" пред хората, това е най-голямата измама на посткомунистическия преход. Няма къде да ходи, а ще застане пред нас. Тя измамата е толкова видима, прозрачна и плитка, че при първото чукване с един конкретен факт, тя се разпада във всичките посоки", подчерта Иван Костов.

Той коментира и строителния сектор у нас. "Имахме изградени огромни инфраструктури. Това нещо от 4 години е в тежка криза. Около 40% от фирмите ги няма вече на пазара. Какъв Борисов, какви ленти, какви лъжи нови се размахват пред очите на хората. Целият строителен отрасъл е в изключителна криза и не е в състояние да постигне и 50% от производството, което е давал в годините преди това. За бюджета той каза, че не е съгласен с тезата на президента, който избърза да каже, че този бюджет не е предизборен. "Предизборен е, защото най-голямото увеличение на харчовете е за социално подпомагане. А това са пари, които се дават на общините за купуване на гласове", добави Костов.

По друга от злободневните теми Иван Костов заяви, че неговата партия ще гласува против избора на Гугушева за конституционен съдия.

"Това е позор, падащ върху гърба на Борисов и ГЕРБ, но засяга всички ни. Борисов губи авторитет в Европа и ние ставаме за смях заедно с него. Сега да се каниш да повториш сигнала с Марковска... Видях и се запознах с несъстоятелните обяснения на госпожа Гугушева. Човек на 27 г. да е в състояние да създаде огромна фамилия от фирми. Фирма, от която прокурор толкова високопоставен да взема кредити и накрая да се окаже, че тази фирма е купена от майка й на 71 години на стойност над милион. Нали живеем в България, нали е ясно за какво става дума. Това, което са написали адвокатите, които атакуват Гугушева е подкрепено с много солидни аргументи, съмнението за пране на пари, за нечисти сделки, за подставени лица, е основателно съмнение. Това е достатъчно тази госпожа да не бъде избрана за конституционен съдия. Ще гласуваме против", категоричен е Костов.