10 метра цунами грози България

Най-доброто от печата

09-12-2012, 08:42

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В Балчик последното цунами с малка сила е било през 2007 година

Цунами с височина до 10 метра е възможно да залее България, въпреки теорията, че във вътрешни басейни като Черно море не се образуват разрушителни вълни. Това предупреждава австралийски учен в свое изследване за разрушителните вълни.
След второто цунами, което заля Япония преди 2 дни, учените предупреждават, че България в никакъв случай не е застрахована.
Вътрешните морета също са заплашени от цунами, не са само океаните, пише геоморфологистът Едуард Браянт от университета „Уолънгонг” в Ню Саут Уелс, Австралия, в книгата си “Подценената опасност”.
Само преди седмица бе регистрирано земетресение в Черно море с магнитуд 4,8 по Рихтер и дълбочина 2 км. Според автоматичния регистратор на Европейския средиземноморски сеизмологичен център мястото на труса е на 63 км източно от Варна, на 26 източно от Каварна и на 22 югоизточно от Шабла. Трусът бе втори за последното денонощие в Черно море, като първият беше с магнитуд 2,6 по Рихтер и епицентър на 45 км югоизточно от Варна и на 30 км източно от Бяла.
В Балчик последното цунами с малка сила е било през 2007 година, твърди в доклада си ст.н.с. Бойко Рангелов от Геофизичния институт към БАН на научна среща в града през март 2010 година. "Наблюдаваните промени в нивото на водата през последните години са се случвали и преди", смятат той и проф. Гаро Мардиросян. Рангелов отделя специално внимание на динамиката на морето, документирана в Балчик на 7 май 2007 г., която той определя категорично като цунами.
В Черно море е напълно възможно да има цунами, но височината на вълната не би превишила 2 метра. Това каза преди месец вицеадмирал Пламен Манушев, зам.-управител на Варненска област. Още като командир на флота, а по-късно и като зам.-началник на отбраната Манушев е търсил информация за опасностите от цунами. Оказало се, че от морските общини по Северното Черноморие единствено в Балчик разполагат с научно изследване по този въпрос, направено от специалистите от Института по океанология към БАН.
Български и румънски учени вече работят по система за ранно предупреждение с десет станции с центрове във Варна и Констанца.
"Тези станции измерват трептенията на морското дъно, показващи дали ще има земетресения и дали то може да бъде цунамигенно”, обяснява доц. Орлин Димитров от Института по океанология към БАН.