Скопие посегна и на Свети Климент

Най-доброто от печата

09-12-2012, 08:36

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бил "кормчия" на македонския език, падна чинарът на Борис I

След като посегна на Димитър Бербатов и бразилския президент с български корени Дилма Русеф, сега Македония щурмува и свети Климент Охридски. Комшийските държавници не пропуснаха да потърсят индулгенция в култа към свети Климент в навечерието на празника му, който в страната се чества по стар стил на 8 декември.
"И до днес свети Климент е кормчията на нашия език и на нашите думи. Всяка изговорена мисъл, всяка написана и прочетена дума, всяка напечатана книга на нашия майчин македонски език е плод на семето, което е посято от просветителите." Това обяви президентът Георге Иванов на тържественото събрание на Македонската академия на науките и изкуствата. На него са присъствали премиерът Никола Груевски, представители на правителството и на вероизповеданията, както и дипломати. Шефът на академията професор Владо Камбовски в изявлението си твърди, че: "Македонският народ е разпнат като Исус на римския кръст, за да изстрада всички изкушения, всички недоумения на съвременния човек и да приеме върху себе си всички нещастия на столетието, и да превърне страданията в общочовешка любов и разбиране, тъкмо защото е бил духовно велик и мощен."
Дни преди празника на свети Климент в центъра на Охрид рухна хилядолетният чинар, който според легендата е подарен от българския владетел цар Борис I на първоучителя св. Климент Охридски да го посади край извора на старобългарската писменост и култура.

 


ХРОНОЛОГИЯТА
Разделението не помага по пътя към ЕС
Външният министър Николай Младенов в писмо до Скопие
28 ноември
Искреното желание на България да развива добросъседски отношения с Република Македония е в основата на българската политика още от 1992 г., когато първи признахме независимостта на новата държава. Двустранните отношения през последните пет години не са на ниво, подходящо за две толкова близки и взаимно свързани страни. Подобна политика на разделение отразява една отдавна отминала епоха и принадлежи твърдо към миналото. Наше морално, историческо и политическо задължение е да преобърнем съществуващите негативни тенденции, за да се приближи вашата страна до желаното членство в ЕС.

Ще бъдем добри съседи
Външният министър Никола Поповски до София
5 декември
Поздравявам предложението за повдигане на договорената рамка от декларация за добросъседство на ниво договор за добросъседски отношения и сътрудничество.