И 310 лева майчинство няма да стига, твърди Менда Стоянова

Според нея е по-важно да има политика за отглеждането на децата

Политиката към майчинството, която се води от правителството на ГЕРБ, е последователна и насочена към насърчаване на майките и децата, убедена е шефката на кмисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

България има най-дългото и най-високо платеното майчинство, което въобще съществува в европейска страна, отбеляза тя пред "Фокус".

"Една година майките получават 90% от заплатата, която са получавали и още една година да получават още по 240 лева, ако решат да отглеждат децата си до двегодишна възраст. Вярно е, че на всеки му се иска тази сума от 240 лева да бъде по-голяма, но ако я направим и 310 и 400 лева, тя пак няма да достига", коментира Стоянова.

Според нея е по-важно е да има политика, която да продължи насърчаването в следващите етапи от отглеждането на детето.

"Трябва да направим избора дали да увеличим с 15 милиона майчинските, т.е да дадем по едни 50-60 лева на тези майки, които отглеждат децата си между една и две години, или да вложим дългосрочно тези и повече от тези пари в инфраструктурата, която ще позволи отглеждането на тези деца спокойно, докато станат достатъчно големи за да могат да се грижат сами за себе си", допълни Менда Стоянова.

По мнението й при наличния бюджет разпределението на парите трябва да е максимално перспективно.

"В Бюджет 2013 са заложени 30 милиона лева допълнително за изграждане на детски градини. Заложени са и над 150 милиона лева допълнително в сектор "Образование" , които приоритетно отиват за предучилищното едногодишно социализиране на децата и за въвеждане на целогодишното обучение до четвърти клас", каза Стоянова.

Според нея това са все сериозни инвестиции именно в подкрепа на майчинството и отглеждането на децата.