Разделното събиране на боклук – задължително за бизнеса

Региони

08-12-2012, 10:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От догодина глобите скачат и са солени, стигат до 10 бона

От началото на 2013 г. търговските обекти и административните сгради трябва да събират разделно отпадъците си от пластмаса, хартия, стъкло и метал, припомнят от Българска
асоциация по рециклиране.

Задължението е записано в приетия нов Закон за управление на отпадъците.

Разделното събиране трябва да се въведе в населените места с над 5000 жители и курортите, като задължението влиза в сила още от 1 януари.

При неизпълнение - глобата е от 3 000 до 10 000 лева. Нарушенията ще се установяват с акт на директора на регионалните инспекции по околна среда и води, а наказателните постановления ще се издават от екоминистъра или от кмета на общината.

"Кметът на общината трябва да организира изпълнение на задължението си за участие в системите за разделно събиране", коментира за БТА Петя Димитрова, главен експерт в
дирекция "Управление на отпадъците" в МОСВ.

Той трябва да сключва договори с организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки или други лица, притежаващи разрешителен документ, за извършване на дейности с отпадъци, с които да се уреди разделното събиране на отпадъците.

Кметовете трябва да определят и "точките", в които ще бъдат поставени цветните контейнери за разделно събиране - най-често до тези за общи битови отпадъци.

С мярката ще се подпомогне целта до 2020 г. да се постигне процент на рециклиране на битовите отпадъци от 50 на сто от общото им тегло.