Обама иска от Конгреса $60 млрд. за щетите от "Санди"

Свят

08-12-2012, 09:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ураганът удари Източния бряг, причинявайки смъртта на 110 души

Президент на САЩ Барак Обама ще поиска от Конгреса 60,4 млрд. долара извънредни средства за възстановяване от щетите от урагана "Санди".

"Санди" удари Източния бряг на САЩ на 20 октомври, причинявайки гибелта на повече от 110 души.

Ураганът наводни метрото в Ню Йорк и стана причина за оставането без електричеството на хиляди нюйоркчани. Увредени, а някои напълно сринати, са над 305 хил. домове и 265 хил. бизнес сгради.

Задоволство от плановете на Обама да поиска от Конгреса над 60 млрд. долара за възстановяване на щетите изказаха губернаторите на щатите Ню Джърси и Ню Йорк - Крис Кристи и Андрю Куомо.

Според тях пакетът финансова помощ ще помогне за възстановяване и ново строителство, което "ще бъде по-здраво от преди".

Кристи, който е републиканец, и Куомо, който е демократ, тези дни бяха при Обама в Белия дом. Именно на тази среща те запознаха президента с огромните мащаби на бедствието и спомогнаха за определяне на сумата, необходима за покриване на щетите.

"Благодарим на президента Обама за разбирането и съдействието", се казва в съвместното изявление на двамата губернатори.

Въпреки привидно солидната сума, която Обама ще поиска от Конгреса, тя всъщност няма да е достатъчна за пълното възстановяване на опустошенията, нанесени на Източния бряг от "Санди".

Щетите само в най-пострадалите щати - Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът - се изчисляват на над 80 млрд. долара.