Заплатата скача с 30 на сто за мандата на ГЕРБ

Най-доброто от печата

08-12-2012, 08:33

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Борисов иска книга за похвали и оплаквания

Премиерът Бойко Борисов предлага да се направи книга за похвали и оплаквания, за да има взаимна връзка между администрацията и бизнеса. Целта е в нея представителите на фирми да пишат от какво са доволни и от какво не.

„За да мога, като видя после книгата, да стимулираме тези от администрацията, които са ви помогнали и стотици милиони са дошли при вас, а там, където има някаква слабост, да можем веднага да я регулираме и да имаме взаимна връзка”, обясни той. Идеята си Борисов сподели на връчването на договори по оперативна програма „Конкурентоспособност“ за 26 млн. лв., на която присъства и енергийният министър Делян Добрев.

За 6 месеца по "Конкурентоспособност" са платени два пъти повече средства, отколкото за 6 години, изтъкна министър-председателят. „Когато цифрите говорят, и боговете си мълчат”, отсече той. Това са над 700 млн. лв. за малкия и средния бизнес. „Има дружества, които са получили по около 7 млн. лв. безвъзмездна помощ по европейските програми.

По един служител да назначат след днешната среща – това са десетки работни места”, обясни Борисов. И уточни, че 85% от средствата по програмата ще бъдат договорени до края на годината. Енергийният министър Делян Добрев допълни, че германски и английски фирми проявяват интерес към инвестиране в България. „Нито бизнесмените от Германия, нито инвеститорите от Лондон най-вероятно се интересуват от българско постоянно пребиваване.

Тях ги вълнуват текстовете за допълнителните преференции по отношение на социалните осигуровки и това е нещото, по което има пълен консенсус”, коментира министърът по повод ветото върху закона за инвестициите. Добрев предлага да се въведе праг от 600 000 лв. чуждестранна инвестиция вместо сегашните 4 млн. лв., за да получи инвеститорът статут на постоянно пребиваване.

Общо за мандата на това правителство минималната работна заплата ще бъде увеличена с 29.2%, обяви още Борисов в парламента.

„Тъжно е, че някъде по селата има тефтери за вересии. Това, че се повишават спестяванията, също е факт. В банките те минават 33 млрд. лв. Има хора, на които парите им стигат”, каза премиерът.

По думите му най-важният приоритет за България по преговорите за Многогодишната финансова рамка 2014-2020 г. на ЕС са средствата за кохезионната политика. Премиерът предупреди още, че ще има наказани за нормативен гаф заради внесени два законопроекта за промени в Държавния резерв.