ЕС разделен за започването на преговори със Сърбия

Свят

08-12-2012, 08:17

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Франция е положително настроена, но Германия е резервирана

Страните от ЕС, които идната седмица ще разглеждат възможността за започване на преговори със Сърбия за присъединяването й към съюза, продължават да са разделени по въпроса въпреки напредъка в сближаването на Сърбия с Косово, предаде Франс прес.

В проектодекларация се споменава евентуално започване на преговори през юни 2013 г., но все още няма споразумение по въпроса, каза европейски дипломат.

"Не мисля, че ще се даде дата" за преговори със Сърбия идната седмица, когато външните министри, а след това и държавните и правителствени ръководители на ЕС ще обсъждат въпроса, заяви друг дипломат.

Франция е положително настроена, но Германия смята, че все още е рано за започване на преговори, посочиха дипломатическите източници.

Във вторник вечерта премиерите на Сърбия и Косово Ивица Дачич и Хашим Тачи се споразумяха по въпроса за пропускателните пунктове между двете страни. Два от тях трябва да бъдат отворени в понеделник, а други два на 31 декември.

Едно от условията за даване на дата за започване на присъединителни преговори на ЕС със Сърбия е да има напредък в нормализацията на отношенията между Белград и Прищина. Сърбия не признава обявената през 2008 г. независимост на Косово и продължава да смята тази територия за своя провинция, отбелязва АФП.

През март Сърбия получи статут на кандидат за присъединяване към ЕС.