Дянковиада

Най-доброто от печата

08-12-2012, 07:58

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Здравеопазването е една нереформирана система, където парите изтичат, а лобистки групи печелят от това

Финансовият министър Симеон Дянков даде пространни интервюта за електронни медии в рамките на едно денонощие - в БНТ, Нова тв, агенция "Фокус". В тях той взе отношение по куп теми - здравеопазване, бюджет и т.н.

Според Дянков все още има надежда пенсионерите да получат коледни бонуси, ако приходите в бюджета през ноември са добри. Спортистите, които се върнаха с медали от олимпиадата в Лондон, ще получат премиите за тях догодина, защото в бюджета на спорта за т.г. не са били предвидени пари за това. Министърът обяви още, че не се е отказал от местенето на Агенция "Митници" в Русе.

Лобистки групи в здравеопазването

Харченето на пари в здравеопазването показва една нереформирана система, където парите изтичат, а лобистки групи печелят от това, заяви пред "Фокус" финансовият министър Симеон Дянков. Според него единственият по-смислен дебат при гласуването на бюджета е бил за това, че не трябва постоянно да се говори как да се намерят повече пари за сектора, а да се помисли как наличните да се използват и контролират по-ефективно.

"Преди 2-3 години правихме изчисления, ако одобрим всички предложения за допълнителни средства, излизащи от здравеопазването, с колко повече трябва да е бюджетът. Точно с 8 млрд. лв., а в момента се харчат 3,5 млрд. лв. Представете си - кой сериозно може да каже: "Дайте ни 8 милиарда и ви гарантираме, че всичко в системата ще е добре", каза Дянков.

Пред Нова тв той даде коментар и на водещия материал в "Труд" вчера - "Дянков прибира 51 млн. лв". Става сума за събраните в повече средства от здравните ни вноски т. г., които ще отидат във фиска. "Така и не разбрах каква е тази цифра и откъде идва. Предполагам, че се говори за това, че в НАП по-добре вървят приходите, но това винаги се гледа в края на годината", каза Дянков. И завърши: "Парите никога не стигат в нереформирани сектори, здравеопазването е такъв - колкото повече пари излееш, ефект няма".

Реакции:

Държавата е най-некоректна

Доц. Божидар Финков, бивш здравен министър в кабинета "Сакскобургготски":

"Системата не работи с 3,5 млрд. лв., както казва г-н Дянков, а със 7 млрд. лв., защото още 3,5 млрд. лв. дават хората от джоба си. При това положение съм съгласен с финансовия министър, че ако не се даваха тези 7 млрд. лв., системата наистина щеше да се срути."

Д-р Мими Виткова, бивш здравен министър:

"Имаме най-несолидарната здравна система в Европа, в която, когато гражданите боледуват, плащат половината от лечението си. А държавата е най-некоректният участник във финансирането. По закон тя трябва да плаща осигуровките на 2/3 от гражданите, а внася 1/3 от тези средства."

Хората не раждат деца заради парите

"За три години и половина сме планирали да се изградят всички необходими детски градини и ясли. Това ще даде възможност детските надбавки не просто да се вдигнат, а да се удвоят и утроят", заяви Симеон Дянков.

И отсече: "Хората не раждат деца заради парите. Дали е 35 или 55 лв. (детските - б.р.), това няма да реши въпроса на едно семейство да има ли второ или трето дете или не. С колкото майки съм говорил, те не искат увеличение до 45-55 лв., а до 200-220 лв."

"Пирогов" стана хотел

Двама пациенти, които отдавна са за изписване, продължават да са в "Пирогов", а лекарите ги къпят, хранят и се грижат за тях, защото близките им не ги искат.
"Единият живее при нас от средата на ноември, а другият - от 25 октомври", съобщи вчера за "Труд" Фибела Василева, специалист по социалните дейности в института за спешна помощ.

Първият е 53-годишният ром К. Н., който е с хронична бъбречна недостатъчност. Преди време обаче прекарал инсулт на крак, заради което има нарушения в говора. Ако грижите за него не продължат, след време той ще мине на постоянна диализа.

Преди няколко дни трябвало да го изпишат, но лекарите се видели в чудо. Не го искали нито бившата му жена, нито четирите му деца. А на адресната регистрация, където се водел, живеели племениците му, които също не искали болния. Затова линейката, която го возела, го върнала обратно в "Пирогов", независимо, че полицаи от 9-о РПУ придружавали медиците.

К. Н. съобщил още, че на адрес в "Ботунец" живеела жена, която съхранявала документите му и банковата му карта, по която всеки месец му превеждали минималната социална инвалидна пенсия от 110 лв. Лекарите и там отишли. Но се оказало, че такъв адрес няма. Пациентът се поправил, че имал предвид кв. "Филиповци", но и там докторите ударили на камък.

Вторият "жител" на "Пирогов" е 62-годишният М. А. с травматичен мозъчен хематом, който въобще не е контактен. Той също е без документи, а лекарите нямат връзка с роднините му. Двамата с К.Н. са в стаи на неврохирургията.

Пенсионираха скандални служителки на болница

Три служителки на "Пирогов", чиито имена попаднаха в одитите от средата на лятото, бяха пенсионирани.

Това съобщиха за "Труд" от института. Но не става дума за саморазправа, а защото са навършили години и стаж за пенсия. Една от тези служителки е Неля Стойчева. Това е медицинската сестра, за която бе съобщено, че за една година е получила от касата на "Пирогов" 53 000 лв.

"Да, но това не са бонуси, а сумата от заплатата ми плюс процент от приходите, които получава клиниката ни от грижи към чужденци", съобщи по време на скандала Стойчева пред "Труд". Тя обясни, че имала право на 5% от тези приходи като координатор по лечението на чуждестранни граждани.

Вземала парите си напълно законно въз основа на заповед на икономическия директор. Възнагражденията идвали от изплатени средства от чужди застрахователи.

Другите две пенсионирани служителки са главната счетоводителка Зоя Маджарска и д-р Донка Дамянова, началник на отдел "Информационно обслужване и контрол на мединските дейности".

Страх от "далавери" с ДДС за дарената храна

Финансовият министър Симеон Дянков вчера обяви, че не чиновниците му, а той лично е против освобождаването от ДДС за храните, които предприемачите даряват на бедни и бездомни. Така финансист №1 отговори на апела на министър Мирослав Найденов чиновниците от финансовото ведомство да се "напънат" и да намерят решение на въпроса за стимули при даряването.

Аграрният министър настоя за данъчни облекчения по време на дискусия, организирана от в. "Труд" в четвъртък, като уточни, че такава била волята и на премиера Борисов. Дянков обаче се аргументира, че отпадането на ДДС за дарената храна ще доведе до "далавери".

"Всеки, който купува и след това продава, получава от НАП 20% данъчен кредит. Фактически той (данъкът - б.р.) се връща на всяко следващо ниво. Така че ако внезапно се приеме със закон, че в последната стъпка те могат да решат да бракуват храната (б. р. - хранителната банка не раздава бракувани храни), всъщност автоматически те ще получават 20% печалба", каза Дянков.

Реакция:

Къде се изгуби човещината?

"Ние не търсим изключения някой да прави далавера. Даренията към хранителните банки по цял свят и у нас могат лесно да бъдат контролирани. Ако държавата има добрата воля да го прави. В крайна сметка къде се изгуби човещината? Да оставим хората да гладуват ли?", коментира пред "Труд" Мая Калчева, шеф на Българската хранителна банка.

Гнусно е, но премии за Темида ще има

"Просто е гнусно." Така финансовият министър Симеон Дянков коментира искането на Висшия съдебен съвет да одобри раздаването на 10 милиона лева коледни бонуси в системата.

"Това е най-нереформираният сектор, единственият, заради който ни критикува ЕС. Трябва да се засрамят предвид свършената работа", заяви Дянков.

Той обясни, че бонуси не се дават, защото някой си изпълнява задълженията. Но допълни, че няма как да не разреши раздаването по половин заплата на магистратите, защото парите са на Темида. Той припомни, че през 2009 г., когато опита да спре бонусите, магистратите го заплашиха със съд.

"Те знаят, че аз съм задължен по закон да подпиша, но при явното несправяне на съдебната система просто не разбирам защо това се прави", каза финансист №1.

Реакции:

Изказването му е непродуктивно

Коментарът на министъра е непродуктивен начин на взаимодействие между институциите, каза от името на съдебния съвет Соня Найденова.

"Съзнаваме собствената си отговорност за успешното реформиране на съдебната система, а то е продължителен процес, с който Висшият съдебен съвет е ангажиран", допълни тя.

Усещането за бедност е "психология"

На въпрос защо бедните у нас стават все по-бедни, а богатите все по-богати, Дянков заяви: "Всички, всички са по-зле, просто богатите имат по-голям резерв...

Като си в криза, няма как първо да няма чувството за обедняване, защото всички около теб са зле и много малко сектори и в Европа, и в България се чувстват комфортно. А защо бедните се чувстват по-бедни и богатите са по-богати - това не е така, това е просто психология."

Опозицията са "като плачльовци"

Дебатите за бюджет 2013 г. ми показаха, че няма истинска опозиция нито вляво, нито вдясно, заяви Дянков. "В момента има само една явна партия и това е ГЕРБ. Всичко останало са като плачльовци, които стоят, оплакват се от нещо, но като кажеш:

"Окей, ти какво би направил" - пас... Отдясно няма как да излязат с платформа, която да е по-добра...Отляво няма какво алтернативно да предложат..."

Президентът: Дано не започваме отначало

"2013 г. е много важна за България. Това е година, в която за първи път ще планираме дългосрочно и ще имаме парламентарни избори. Догодина ще имаме шанса да не започваме отначало на всеки 4 г., както бе досега, а да надграждаме постигнатото. Дано да успеем, независимо кой е на власт." Това заяви в Априлци вчера президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава окачестви бюджет 2013 като "добър и разумен." Това е бюджет, в който за първи път в изборна година не виждам изборни харчове, каза той.
Плевнелиев не пропусна да каже и че "преди десет години бяхме двойно по-бедни, отколкото сме днес.

Богатството не се създава от днес за утре. А ние може да го създадем с колективни усилия и с много търпение и постоянство - хващаме се, запрятаме ръкавите и си вършим работата в България."

По-късно държавният глава се отби в Троянския манастир, където запали свещ на гроба на патриарх Максим и изслуша с охраната си лекция от игумена Григорий за историята на вековната обител.

На изпроводяк президентът получи от монасите икона и опита от легендарната билкова сливовица.