Кабинетът поиска НС да да ратифицира конвенцията срещу финансирането на тероризма

Политика

07-12-2012, 18:43

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Одобрен беше и проектът на междуправителствена спогодба с Йемен

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа относно изпиране, издирване, изземване и конфискация на облагите от престъпление и относно финансирането на тероризма.

Конвенцията е първият международен договор, включващ както предотвратяването, така и контрола на изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Нормите й въвеждат задължения за държавите, които са страни по нея, да си предоставят бърз достъп до финансова информация или информация за имуществото на престъпни организации, включително терористични групи. По този начин Съветът на Европа извежда разбирането, че това е ключът за успешни превантивни действия и репресивни мерки.

Одобрен беше и проектът на междуправителствена спогодба с Йемен за морско търговско корабоплаване, която се очаква да бъде подписана на предстоящата българо-йеменска комисия за икономическо сътрудничество.

Документът регламентира общите условия за превозите по море между двете страни – взаимно признаване на документите за националността на корабите, международните свидетелства за тонажа, за самоличност и правоспособност на моряците, условия за престой на моряците в пристанищата, режим на корабите по отношение на ползването на услуги.

Решенията са приети неприсъствено и ще бъдат публикувани в системата за правна информация на Министерския съвет, съобщиха от пресслужбата на МС.