Бърза помощ готова за всички, но колко имат нужда наистина?

Общество

07-12-2012, 14:35

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Всеки четвърти, потърсил Спешна помощ, е бил в реална нужда

Всеки четвърти, потърсил линейка в столицата, имал действителна нужда от Спешна медицинска помощ, показва статистика, представена от Здравното министерство.

 

130 000 повиквания са постъпили в столичните центрове за спешна медицинска помощ от началото на годината. При 3000 от случаите медиците се отзовали на фалшиви обаждания, а 8000 пък били лицата, които в последствие се отказали от предложената им спешна помощ. Хоспитализирани са били 29 300 възрастни и 3300 деца.

Между 15 и 20 ще бъдат екипите, които ще обслужват столицата до края на декември, като във всеки от районните центрове ще има по един дежурен, обяви Директорът на столичната Спешна помощ д-р Георги Гелев.

"Има нещо много учудващо, аз от дълго време съм директор. За първи път пет новозавършили лекари идват да постъпят на работа при нас, само си чакат дипломите. Което ме кара да мисля, че е много правилно да могат да специализират каквото пожелаят, без държавен изпит. Само да работят в спешна помощ докато специализират, е единствено условие", заяви той.

Над 500 пациенти е обслужил екипът в изнесения център в район Кремиковци за трите месеца от съществуването на филиала, допълни столичният кмет Йорданка Фандъкова. Пунктът в Студентски град, който ще се помещава в 5-то ДКЦ, е третият открит, след тези в Кремиковци и Люлин.

"Не само Студентски град, в този пункт ще могат да се обслужват и Мусагеница, част от Дървеница, Дианабад", уточни Фандъкова.

Предстои до седмица да заработи и четвъртата база на спешната помощ, която ще бъде позиционирана в района на Надежда. Планира се подобни проекти, свързани с изнасянето на спешни центрове, да бъдат реализирани и в Пловдив, Варна и Бургас, поради големия трафик в тези градове и липсата на достатъчно добър достъп до крайните им квартали