Поет, гений, комунист?

Общество

07-12-2012, 11:52

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

103 години от рождението на Никола Вапцаров

Противоречива е фигурата на Никола Вапцаров. Някои го заклеймяват като комунист заради политическите му виждания, други го обожествяват.

Кой всъщност е Вапцаров, роден на днешния ден преди точно 103 години?

Ражда се в семейството на Йонко Вапцаров, който участва в борбата за свобода на още поробения по това време македонски край. Майка му Елена го възпитава в любов към труда, знанието и родината. От нея бъдещият поет е наследил интереса си към литературата.

Ученическите години на Никола Вапцаров протичат в трагичните бедни дни след Първата световна война. В ученическия вестник "Борба" излиза първото му напечатано стихотворение "Към светли идеали".

Мечтае да учи литература, но през 1926 г. постъпва в Морското машинно училище във Варна. От суровия казармен режим там търси спасение в любимите книги. Участва в рецитали и театрални постановки, започва да пише системно стихотворения и да ги печата в тогавашните младежки издания. Морското училище, което сега носи неговото име, събужда у възторжения поклонник на Пирин планина и друга страст – към морето и машините. След завършването работи като огняр, механик и техник.

Увлича се по идеите на комунизма и е повлиян от идеите на македонизма, заради което сега Македония претендира, че е македонски поет.

Арестуван през март 1942 г. за минноподривни дела срещу немските войски, осъден на смърт и разстрелян.

Посмъртно е амнистиран.

Единствената му стихосбирка "Моторни песни" излиза през 1940 г.

Обичан или отричан, Вапцаров оставя след себе си докосваща сърцето поезия, обич и стремеж към живота, но и едно спокойствие пред смъртта, неспособна да отнеме идеала, за който човек се бори.

"... За него – Живота –

направил бих всичко. –

Летял бих

със пробна машина в небето,

бих влезнал във взривна

ракета, самичък,

бих търсил

в простора

далечна

планета..."