Дългият път на тръбата до България

Символично заваряват първата връзка на газопровода "Южен поток"

Символичното заваряване на първата връзка на газопровода "Южен поток", който трябва да съедини руските газови находища и европейските потребители /включително България/ през Черно море ще бъде направено днес край руския бряг в Анапа.

 

Според българското министерство на регионалното развитие и благоустройството, министър Лиляна Павлова ще направи в петък първа копка на "Южен поток" в Анапа. От руска страна в церемонията ще участва президентът на Руската федерация Владимир Путин.

 

На 30 декември 2011 година Путин даде поръчение на "Газпром" да ускори началото на реализацията на проекта и да започне строителството още през 2012 година. Само след три седмици, председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер утвърди подробен план на мероприятието, позволяващ да се премине към етапа на строителство на газопровода през декември 2012 година, припомня РИА"Новости".

 

Но символите – заваряване или първа копка – са само малка частица от огромната работа, която предстои преди по бъдещата тръба бъдещият природен газ да стигне до Варна.

 

Морският участък от газопровода ще премине от компресорната станция "Русская" на руското крайбрежие до българския бряг. Общо под водата ще има около 900 километра, максималната дълбочина е над два километра. Самото Черно море има максимална дълбочина 2245 метра.

 

Проектната мощност на газопровода е 63 милиарда кубически метра.

 

За сухопътния маршрут след България се разглеждат два възможни маршрута – един на северозапад и друг на югозапад, пише руската информационна агенция "Новости".

 

На 15 ноември тази година България подписа окончателно инвестиционното решение за строителството на газопровода "Южен поток". Подписите си под договора сложиха премиерът Бойко Борисов и председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер.

 

Според предварителните разчети проектът у нас ще струва над 3 млрд. Евро, изцяло поети от Русия.

 

"Южен поток" е проект за транснационален газопровод, който се разработва с цел диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ за европейските потребители и предвижда транспортирането на "синьо гориво" по дъното на Черно море за страните от Южна и Централна Европа.