Да си студент в България - мисията възможна!

Общество

07-12-2012, 08:22

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За последните 10 години броят на студентите у нас се е увеличил с над 50 хиляди

Преди десет години у нас е имало около 225 хиляди студенти, докато през учебната 2011/2012 г. техният брой вече е над 280 хиляди, показват данни на националната статистика.

 

Все пак за последните три учебни години се забелязва леко намаление на броя на студентите у нас - през 2009/2010 те са били 283 хиляди, през 2010/2011 - около 281 хиляди и към днешна дата - 280 хиляди.

 

През настоящата учебна година близо 230 хиляди студенти се обучават в държавни висши училища и около 50 хиляди - в частни вузове. Над 11 хиляди са били чужденците, които следват у нас. Степен "бакалавър и магистър" през миналата година са получили 55 хиляди висшисти.

 

Според анализ на Евростат за висшето образование и студентите в ЕС, което включва и България - у нас най-голям процент студенти изучават специалности, свързани с бизнес администрацията и социалните отношения - около 43 на сто, 18,7% от бъдещите висшисти у нас изучават специалности в сферата на промишлеността и строителството, 8% - в сферата на услугите, 8% - хуманитарни науки и изкуството, 7% - в сферата на здравеопазването, около 2,4 на сто изучават агрономство и ветеринарни науки.

 

Анализът на Евростат отчита, че през миналата година в рамките на ЕС е имало почти 20 милиона студенти, обучавани в близо 4 000 институции за университетско и следдипломно образование. В рамките на ЕС има едва четири държави, в които се обучават над 2 милиона студенти - Германия, Англия, Франция и Полша. В Италия и Испания студентите не надхвърлят тази цифра, а заедно тези шест държави съставляват близо две трети от броя на всички студенти в ЕС. През изминалата година близо 4,5 милиона студенти са завършили висши учебни заведения в Европа.

 

Стратегическата рамка за европейско сътрудничество в областта на образованието и обучението

прогнозира, че до 2020 г. делът на 30-34 годишните с висше образование в ЕС трябва да бъде поне 40 на сто. Всеки трети европеец на възраст 30-34 години през миналата година е имал висше образование, отчита анализът.

 

Програмата за модернизация на университетите се поддържа чрез изпълнението на 7-рамкова програма на ЕС за научни изследвания и програмата за конкурентноспособност и иновации. Европейската комисия и страните-членки на ЕС са създали и европейска квалификационна рамка за учене през целия живот, отчита още Евростат. Според анализа някои от най-новите политически инициативи в тази област включват усилия за развитие на връзките между университетите и бизнеса, за да се стимулира обмена на добрите практики и да се решават общите проблеми.