Няма да се роди нов Крали Марко за вота

Най-доброто от печата

07-12-2012, 05:49

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Пропаст зейна между света на властта и нашия

- Проф. Дайнов, посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ  провокира разнопосочни реакции. Едни до последно се съмняваха, че Обама ще го  покани, други пък видяха исторически успех. Какво е вашето мнение?

 

- Почти няма български министър-председател, който да не се е  виждал с американски президент. Поведението му е напълно очаквано. Как да стигнем до извод колко важно и успешно е било посещението, когато нямаме стенограма от разговора и не знаем какво са обсъждали? Разполагаме само с  дружески шеги и закачки и впоследствие интерпретации на българките участници в  срещата.

 

- Все пак не може ли от посланията на Обама да се направи  някакво заключение?

 

- Всеки американски президент, когато приема гост от страна с  по-малко от 30 милиона население, казва едно и също: "Вие сте страхотни. Страшна  опора сте на американската политика. Много близък съюзник. Гордеем се с вас".  Извън куртоазната и ритуална част нищо не знаем.

 

- У нас между партиите непрекъснато се разменят обвинения от  типа: "Вас Америка или ЕС не ви харесва и иска да ви смени". Доколко това е  български патент?

 

- Всяка по-малка страна или смятаща себе си за по-малка има  навика да се вторачва в това какво мислят големите за нея, защото в известна  степен зависи от тях. На българските политици им стана прекален навик да чакат  потупване по рамото от някой голям батко.

 

- Последните месеци се наблюдава спад на рейтинга на ГЕРБ.  Възможен ли е срив в края на мандата?

 

- Аз бях един от малкото хора, които още през лятото заявиха,  че очакват примерен паритет между ГЕРБ и БСП преди вота догодина. Очаквам на  изборите социалистическата партия да вземе реално повече гласове от ГЕРБ.

 

- Кои са слабите места на управляващите, които ги теглят към  дъното?

 

- Всички усещат, че в държавата върви цяла поредица от подмени.  Приемат закони, за да си обслужват приятелите. Пазарната икономика беше  подменена с монополни съглашения и картели със съответното извиване на ръце.  Законите работят за близки техни приятели, а не за всички нас. Демокрацията е  подменена с лични договорки на Бойко Борисов - колко пъти вече?! Политиката е  подменена с лични разговори. Скандалът със съдия Венета Марковска, който  продължава с нейната наследничка Галя Гугушева, е точно опит политиката,  институциите да бъдат подменени с лични уговорки от мафиотски тип. Всички хора  усетиха, че това им стеснява кръгът на жизнените възможности, както казват  социолозите. Директно ги удря тях по някакъв начин. Свива им възможностите за  бизнес, защото ще дойде монополистът или приятелят на местния тартор и ще каже:  "Откъде накъде, ти мене питал ли си ме, че ще почваш еди-кой си бизнес?". Или  пък започваш бизнес и на главата ти се стоварват всички възможни държавни  институции да те проверяват непрекъснато. Много мои приятели - предприемачи, са  в непрекъснат режим на проверка, защото не се подчиняват на съответния  монополист. Тук вече се отваря пропастта между света, който се опитва да гради  Борисов - на една прекрасно живееща, благодарна страна, и света, който хората  усещат на гърбовете си. Затова БСП ще вземе повече гласове - това е очевидно.  

 

- БСП традиционно залага на социални послания, които изглежда  започват да намират отзвук в обществото...

 

- Каквото и да си говорим, европейската и българската криза  работи в полза на БСП. Защото бе предизвикана от ултралибералните мерки спрямо  банковия сектор, който окраде всичко, което можа. Времената са такива, че  говоренето за социална справедливост и бедност е чуваемо.

 

- Кризата е навсякъде и трябва да затягаме коланите, повтаря  непрекъснато Симеон Дянков...

 

- Виждаме, че затягането на коланите води до стремително  покачване на безработицата. Само по себе си затягането на коланите не е  спасение. И тук е пролуката на левите партии да предложат друг изход.

 

- Без смяна на лицата и ясна антикризисна политика ще успее ли  БСП да спечели доверието и да се върне власт?

 

- Убеден съм в две неща. Първо, че БСП ще произведе  антикризисна управленска програма. Второ, че най-компрометираните хора от кръга  на Георги Първанов постепенно ще бъдат изместени към периферията. Дали това ще  доведе до способност на БСП да сформира правителство като резултат от вота -  засега се съмнявам.

 

- Докато БСП разчита на социалната политика, ГЕРБ заложи на  твърдата ръка, въвеждането на ред и вкарването на престъпниците в затвора. Коя  от двете линии ще бъде по-успешна занапред?

 

- ГЕРБ дойдоха на власт с доста полезни неща, затова бяха  подкрепени от Синята коалиция и от такива като мен. Най-важното им намерение  беше да се въведе ред, да се спре подмяната на различни неща с други неща и  държавата да отстоява интересите на хората. Ако бяха осъществили тези промени  през първата година от мандата си, сега България щеше да има основа, върху която  да стъпи и да излезе от кризата. Те направиха точно обратното, задълбочиха  всички негативи, които завариха.

 

- Има ли поле за изява на нов месия? През 2001 г.  ролята изигра Симеон Сакскобургготски, а през 2009-а - Борисов...

 

- А пък през 2005 г. за малко щеше да бъде Волен Сидеров.  Засега не виждам такива условия. Единственият пробив, който би могъл да бъде  направен в политическата система, е някой да успее да мобилизира онези хора,  които не се чувстват представени. Тези хора, които ходят по протести, окупираха  Орлов мост и се вдигнаха срещу шистовия газ. Това са хората под 40-годишна  възраст. Ако някой успее техния глас да го вкара в парламента, може да се получи  пробив. Но да дойде поредният Крали Марко на бял кон - няма да стане.

 

- След скандалите и разбягването на седесарите от "Раковски"  134 десният терен е разчистен. Какво ще става там занапред?

 

- Целта на упражнението е ясна - или СДС да влезе в следващия  парламент, за да обслужва ГЕРБ, или да остане без капацитет да премине  4-процентовата бариера и Бойко Борисов да каже: "Ето - няма друг десен освен  мен, гласувайте за ГЕРБ". Той е заложил тази игра и смята, че има само два  варианта за изход, които го обслужват него. Но има и други, които не са толкова  изгодни за Борисов.

 

- Ще успее ли друг десен съюз - около ДСБ или фракцията  "Единство", да влезе в парламента?

 

- И Иван Костов го е усетил - всички социологически проучвания  дават по-голяма подкрепа за коалиция, отколкото за СДС и ДСБ поотделно. Тоест -  ако Костов успее да сглоби нещо, което да бъде наречено Синя коалиция, и вътре  да няма много изхабени физиономии, най-вероятно ще го вкара в парламента.