Дянков прибира 51 млн. лв. за здраве

Най-доброто от печата

07-12-2012, 05:28

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Опозицията настоява да отидат за болни

С 51 млн. лв. повече от предвиденото ще са парите, събрани от здравни вноски през тази година. Те се равняват на 103% преизпълнение спрямо предварително заложените 1,673 млрд. лв. приходи от осигуровките ни, съобщиха за "Труд" от опозицията.

От НАП потвърдиха, че преизпълнението е точно 51 млн. лв., а от финансовото министерство насочиха за подробности към управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков.

"Не знам колко пари в повече има от вноски, чакаме разчетите от НАП, ние не събираме осигуровките", каза д-р Цеков. Той и депутати от ГЕРБ заявиха, че когато има преизпълнение на приходите, те потъват във фискалния резерв - т.е. не отиват за здраве, защото НЗОК няма право да харчи нито лев повече от заложените в бюджета за годината.
"Не е така", контрираха от опозицията. И припомниха, че в преходните и заключителните разпоредби от закона за бюджета на касата за 2012-а пише, че преизпълнението от здравноосигурителните приходи се разпределя за здравноосигурителни плащания по ред, определен от Надзорния съвет на НЗОК.
"Дянков обаче няма да позволи надзорът да го стори, защото в такъв случай тези 51 млн. лв. няма да отидат във фиска, където заедно със Сребърния фонд и фонд "Козлодуй" гарантират валутния борд у нас", обясниха опозиционерите. Според тях другото възможно развитие е държавата да преведе с 51 млн. лв. по-малко за осигуровките на групите, за които тя отговаря - деца, пенсионери, студенти и т. н. "Така е, тези милиони ще отидат във фиска, но от тях няма да бъде изхарчена и стотинка", уточниха от ведомството на Дянков.
В същото време системата е на колене. Например в столичната онкология записват българи с рак за лъчелечение с модерния линеен ускорител чак за юни догодина, алармираха доктори. А за по-стария кобалтов апарат - за след 3 месеца. Така е и в другите държавни болници като ИСУЛ. "След малко повече от 2 години капацитетът на клиниката по лъчетерапия в онкологията ще се удвои", обеща здравната министърка Десислава Атанасова. Вчера тя даде старт на изграждането на разширение на лъчетерапевтичния комплекс там.