Най-дълго властващият монарх празнува 85 години

Кралят на Тайланд Бумибол Адулядет управлява Кралство Тайланд от 66 години

Кралят на Тайланд Бумибол Адулядет или Рама Девети - най-дълго управляващият монарх в света - излезе от болница в сряда за да говори пред поданиците си и да отбележи своя 85-ти рожден ден, призовавайки за единство в политически разединената нация. Той води и още една класация на най-богатият монарх в света с общо състояние от 32 милиарда долара.

Монархът заяви пред многохилядната тълпа, че винаги е вярвал, че "най-добрите пожелания и добра воля един към друг е важен фактор за да съществува единството", той говори тихо от балкона на двореца Дусит, седейки в златен трон. "Ако Тайландците запазят тази морал в ума си, надявам се, че Тайланд ще запази силата си в дългосрочен план." Каза още Рама Девети.

Краля, който царува от 1946 г. насам и може би е най-обичаният монарх, бе посрещнат от жълто море от хора, това е  цвета на монархията и приет за официален от роялистите в страната. Според полицията най-малко 200 000 души са се наредили по пътя на автоколоната на монархът към Роял Плаза Банкок, градският площад станал свидетел на някои от най-важните събития в Тайланд.

Преди почти две седмици, Роял Плаза бе сцена на опит от хиляди хора да демонстрират срещу министър-председателя Инглък Шинаватра и да поиска оставката й, който бе потушен със сълзотворен газ.

Протестът е част от проточилата се политическа драма, помрачила късните години на Бумибол между партизаните на брата на г-жа Инглък - Таксин Шинаватра, който бе свален от премиерският пост с преврат през 2006 г., и опоненти му, които твърдят, че с безочливия си президентски стил подкопава монархията и други институции.

Рождения ден на краля остава събитието, което все още обединява Тайландците. Без антиправителствени настроения и изявления, а правителството на г-жа Инглък прикани всички Тайландци да носят жълто, въпреки че "жълтите ризи" в последните години са отличителен знак на противниците на брат й, чиито поддръжници се позиционират с червени ризи.

Някои от Тайландците пресякоха страната на път към столицата, за да присъстват на речта и лагеруваха през нощта, за да си гарантират най-добрите места за появата на краля от церемониалния му балкон.

Рама Девети играе ключова роля и за демократизирането на Тайланд през деветдесетте години на миналия век. За времето на своето управление той е бил свидетел на 15 държавни преврата, 27 министър-председатели и 16 конституции.

Краля който продължава да властва по време на много правителства, военни преврати и кървави въстания - най-новото, което доведе Банкок до застой през 2010 г. - изглеждаше относително здрав, според наблюдателите.

Монархът претърпя спад в здравословното си състояние и в продължение на няколко години живя под медицинско наблюдение в болница Сирирадж. През юли той е претърпял незначителен мозъчен кръвоизлив, но се възстановява достатъчно добре, за да направи няколко официални изяви миналия месец, включително среща с президента на САЩ Барак Обама и китайския премиер Вен Джиабао по време на техните отделни посещения в Тайланд.