Какво малко сладко куче! И след време – вън!

2/3 от стопаните на домашни любимци признават, че изхвърлят поколенията на животните си

2/3 от стопаните на домашни любимци признават, че изхвърлят навън поколенията на животните си под една или друга форма – в населеното място, извън града или в гората.

Това сочат данните от национално представителното проучване, проведено от "Галъп" по поръчка на "Animal Rescue Sofia".

Стряскащите данни показват още, че едва 17% са кастрираните домашни кучета.

Затова експертите от "Animal Rescue Sofia" призовават да се насочат усилия и към кастрирането на всички дворни животни в предградията и кварталите.

Почти всеки трети българин има домашен любимец в къщата си. Според резултатите от изследването нашенецът предпочита кучетата пред котките.

20% са хората с домашни любимци имат котки, 25 % са хората с куче, а около 1/3 от собствениците на кучета имат и котка вкъщи.

Данните от изследването показват, че всяко второ домакинство в селата и всеки девети в града притежава куче. Под 20% обаче са кучетата, които се отглеждат в домашни условия. В селата и като цяло в къщите – кучетата живеят почти изцяло навън.

От данните "Animal Rescue Sofia" правят извода, че проблемът с бездомните кучета в България няма да се реши, докато не се въведе истински контрол върху собствениците и че този проблем не може да се разглежда като общински, а на него трябва да се гледа като на национален проблем.

Според тях най-важният аспект в решаването на проблема с бездомните животни е образованието на собствениците на домашни кучета.