Конфискуваха 4 тона риба покрай Никулден

Региони

06-12-2012, 12:08

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-често срещаните нарушения са - бракониерство и неправилно съхранение

Около 4 тона е конфискуваната риба от инспектори на Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, обяви д-р Йордан Войнов, директор на БАБХ.

 

Най-често срещаните нарушения са - без документи, неправилно съхранение, неспециализиран транспорт и много бракониери.

 

Изпълнителният директор на Агенцията по рибарство и аквакултури Драгомир Господинов съобщи, че за 2012 г. има над 4 000 акта за бракониерство, като за последната седмица те са над 170.

„Рибата, която конфискуваме, е от нелегални производители на риба или бракониерски улови, съвместно с Агенцията по храните и полицията. Вчера имахме акция на язовир Искър и на търговската мрежа. Вчера беше заловен един бус с риба на пазара в Подуяне, бяха конфискувани всички риби и унищожени”, посочи той.

 

Санкциите станаха драстични, след промяна в Закона. За любители рибари – 600 лв, а за реализиралите нерегламентирани рибни продукти, санкцията стига до 8000 лв. В рамките на една седмица Агенцията е съставила актове за над половин милион лева, а за цялата година са конфискувани над 40 тона риба.

 

На днешния Никулден, цената на шарана е 5 лева, каза министър Мирослав Найденов, като припомни, че в началото на мандата му тя е била 8 лв.