"Пияни" БСПари скандират: Оставка!, Дянков се изсмя и се извини

Червените бесни от снощните му думи, че са пияни и не могат дори да си вдигат ръцете, за да гласуват Бюджет 2013

Заседанието на парламента бе прекъснато заради скандирания "Оставка" от страна на левите  депутати към финансовия министър Симеон Дянков.

БСПарите искат главата на финансист №1 заради думите му от късно снощи, че тези депутати не могат да гласуват понеже са пияни.

След неколкократни искания, председателят на парламента Цецка Цачева да призове финансовият министър да се извини на опозицията, червените настояха пленарната зала да гласува за изгонването на Дянков при обсъждането на Бюджет 2013.

Гласуваха 113 народни представители, от които 33 бяха "за", 76 – "против", а 4 се въздържаха.

Министър Дянков прие това с усмивка, а Цачева набързо прекъсна заседанието и даде почивка от 15 минути, за да се уталожат червените мераци.

Лявата Мая Манолова заяви, че поведението на Симеон Дянков е обидно към българския парламент.

"Той си позволи, след като мълча в пленарна зала повече от 13 часа, да прави коментари отвън, зад гърба на народните представители", каза тя.

"Очевидно опиянението не е в народните представители, а в този, който изрича тези думи", защити я колегата и Димчо Михалевски.

След почивката Дянков взе нещата в свои ръце и обяви от парламентарната трибуна, че искрено се извинява за думите си от късно вечерта.

"Може би умората след многочасовите заседания тук си каза думата. Извинявам се за това, което казах. Надявам се, че ще го приемете и днес в добър порядък ще можем да си свършим работата", заяви той.

Снощи, около 22 часа, след близо 13 часа дебати, народните представители прекратиха разискванията по бюджета за 2013 година.

Министърът на финансите Симеон Дянков остана недоволен от прекъсването, защото депутатите бяха гласували удължаване на заседанието до полунощ, за да приемат изцяло държавните разходи и приходи за догодина.

Пред журналисти в кулоарите на НС той обяви: "Поизмориха се, част от опозицията вече е пияна явно, така че не могат дори да си вдигат ръцете".

"Двата малки бюджета минаха – на Държавното обществено осигуряване и на здравната каса. Това определя до голяма част дебата тук. Той е безсмислен, защото като се гласуваха другите два бюджета, много малко от параметрите в големия бюджет могат да се променят", каза още Дянков.

"За мен голямата изненада е липсата на т.нар. алтернативен бюджет от БСП. Знаете Станишев колко дълго говореше как ще предложат алтернативен бюджет. Всъщност и за една минута го нямаше в залата днес. БСП липсва в коментарите. Бюджетът върви, както ние сме предложили. Както върви, утре (днес - бел.ред.) до обед ще бъде приет", изрази снощи увереността си министърът.