Бързо кажете какво става с фонд "Ин витро"!

Политика

05-12-2012, 14:55

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За това зоват от женската организация на ВМРО

Спешни въпроси до министърката на здравеопазването Десислава Атанасова и до управителя на Националната здравноосигурителна каса изпрати Националната женска организация (НЖО) на ВМРО във връзка с преминаването на фонд „Ин витро” към НЗОК.
 
Жените от ВМРО са притеснени от сведенията на пациентски организации за възможно забавяне на ин витро процедурите.  
 
До този момент плащанията се извършваха от Министерството на здравеопазването, като през последните години парите идваха от здравните вноски, чрез трансфер от касата към бюджета. По-късно се установи, че това е закононарушение и Конституционният съд отмени тези трансфери.
 
Обществото бързо трябва да получи спокойствие по този изключително важен въпрос, тук всякакви затъвания в административни неуредици са недопустими, мотивира се председателката на НЖО на ВМРО д-р Сулнатанка Петрова. Според нея отново нещата се случват тихомълком, без яснота.
 
В писмото си жените от ВМРО питат:
 
- ще бъдат ли променени изискванията към медицинските центрове, които работеха досега с фонда;
 
- кога ще се разгледат вече подадените молби и кога ще се получи отговор по тях;
 
- кога ще започне нормална и ефективна работа фондът за асистирана репродукция, след преминаването към НЗОК;
 
- чакащите в момента към кого да се обръщат – НЗОК или МЗ?
 
За жалост правителството от години абдикира от своите отговорности. Ин витро процедурите са грижа на държавата, ако искаме да имаме бъдеще и деца в България, припомня в края на писмото си
 
От години общинските съветници на ВМРО в страната успяват да издействат създаването на общински фондове „Ин витро”. В демографската програма на партията „България 2050” пък е залегнало предложението фондът „Ин витро” да поема неограничен брой опити.