Мило Джуканович отново пое властта в Черна гора

Свят

05-12-2012, 12:16

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Парламентът в страната утвърди състава на новото правителство

След дълги дебати парламентът в Черна гора утвърди новото правителство на Мило Джуканович. То беше подкрепено от 44 депутати, като 36 гласуваха "против", един депутат се въздържа.

Новият кабинет ще препотвърди сключените по-рано приватизационни договори, обеща Джуканович малко преди гласуването. Тези от тях, които не се изпълняват, ще бъдат анулирани, добави той.

Новото правителство ще се концентрира върху борбата с организираната престъпност и корупцията.
Джуканович посочи, че възнамерява да ореже заплатите и да отмени бонусите и надбавките на държавните чиновници. Мярката има за цел икономия на средства.

"Преодоляването на икономическата криза, възстановяването на икономиката и стимулирането на растежа се налагат като най-важните приоритети на това правителство", заяви Джуканович.
По отношение на външнополитическите планове премиерът говори малко, но потвърди евроатлантическите приоритети на Подгорица.

"Интеграцията в ЕС е основната цел. Правителството е готово да продължи по отговорен начин работата по преговорите" за присъединяване към ЕС, които започнаха през юни, заяви социалистът.
Новото правителство има четирима вицепремиери, като трима от тях са и министри, още 13 министри и един министър без портфейл.

Постът външен министър и вицепремиер се заема от Игор Лукшич, който беше досегашен министър-председател на малката балканска страна. Министър на отбраната остава Милица Пеянович-Джуришич, а вътрешен министър и вицепремиер стана заместник-председателят на Социалдемократическата партия Рашко Коньевич.

Директорът на Черногорската банка Радое Жугич ще ръководи финансовото министерство, а Владимир Коварич съхранява портфейла на икономически министър.

Мило Джуканович се върна на власт, след като коалицията "Европейска Черна гора", съставена около неговата Демократическа партия на социалистите, победи на изборите на 14 октомври.