Гърция най-корумпирана в ЕС, след нея сме ние

Общество

05-12-2012, 17:36

Снимка:

МВР

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Обстановката в страните от съюза се влошава, сочи доклад на "Прозрачност без граници"

Корупцията продължава да разяжда обществото, се посочва в новия доклад на "Прозрачност без граници".

Според документа България е 75 място в света в класацията с 41 точки от 100 възможни за най-некорумпираните държави в света.

От страните членки на ЕС Гърция получи най-лошата в международния Индекс за възприятие на корупцията за 2012 година.

Класацията сочи още, че обстановката в останалите затруднени членки на еврозоната също се влошава. Така, например, е в Италия, която се класира под Румъния, отбелязва Ройтерс.

През миналата година растящото обществено възмущение от корумпирани правителства принуди няколко лидери да се оттеглят от властта в своите държави, но след като шумът утихна, стана ясно, че в много страни все още са много високи нивата на злоупотреби и корупция, коментират анализаторите от "Прозрачност без граници" .

Корупцията продължава да оказва в цял свят разрушително въздействие на обществото, се казва в още годишния доклад на международната организация. 

Организацията изготвя индекс за възприятие на корупцията, като тази година е използвана нова скала от 0 до 100, като най-много точки получават страните, където усещането за корупция е най-малко, а 0 - най-корумпираните.

В новия доклад почти 2/3 от 176-те страни, обхвани от проучването на организацията, са с индекси под 50. Според експертите това е доказателство, че държавните институции трябва да бъдат по-прозрачни, а от влиятелните държавни служители трябва да се търси по-голяма отговорност.

Дания, Финландия и Нова Зеландия държат първите места с 90 точки, а най-корумпирани продължават да бъдат сочени Афганистан, Северна Корея и Сомалия.