Европа на активните пенсионери

Най-доброто от печата

05-12-2012, 06:18

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Старият континент е изправен пред сериозни демографски промени

2012 г. официално бе обявена за Европейска година на активния живот за възрастните хора и на солидарността между поколенията. Обявяването на Европейска година на определена тема е инструмент за привличане на вниманието към важни въпроси и търсене на най-добрите начини за тяхното решаване.

 

Европа е изправена пред сериозна демографска промяна. Населението в активна трудова възраст намалява, а броят на хората над 60 г. в ЕС се увеличава с два милиона всяка година. Според Евростат, ако сега на всеки човек над 65 години се падат по четирима в активна възраст, то към 2060 година съотношението ще бъде 2 към 1.

 

Проектите през настоящата Европейска година ще се опитат да насърчат активния живот на старите хора като част от европейския социален модел с цел съхраняване на жизнеността им, зачитане на тяхното достойнство, повишаването на активното им участие в обществото, както и насърчаването на доброволческата им дейност в семейството, в асоциации, в църковни и политически организации и премахването на бариерите между поколенията.

 

Активното стареене се формулира от Световната здравна организация като процес на оптимизация на възможностите за подобряване на качеството на живот на възрастните хора. То позволява участието им в обществото в съответствие с техните нужди, желания и възможности, осигурявайки им адекватна защита, сигурност и грижи, от които и когато те имат нужда от тях.

 

Европейската платформа на възрастните хора, подкрепяна и финансирана от Европейския съюз, обединяваща 165 организации на възрастни хора над 50 години, създадена да огласява и насърчава интересите на 150 милиона възрастни граждани на Европейския съюз, разпространи манифест и пътна карта за 2012 година на активното стареене и солидарността между поколенията.
Иван Нейков,Балкански институт по труда и социалната политика:
Европа винаги е била най-възрастният континент на земята. Средната възраст в Европа е много по-висока, отколкото  в Африка и в Азия например. И от тази гледна точка, ако някой наистина трябва да бъде лидер в създаването на условия за активни възрастни хора, това е тъкмо Старият континент. Това вероятно в следващите десетилетия ще се превърне в неразделна част от европейския социален модел, защото всички континенти ще следват пътя на Европа чрез подобряване на медицината, чрез увеличаване на продължителността на живота. Според мен стъпките, които през тази европейска година на възрастните хора бяха приети от ЕС, бяха и важни, и даже малко закъснели. Защото увеличаването на пенсионната възраст,   като отново Европа е лидерът в света, означава, че всъщност ние увеличаваме активния живот на възрастните хора. Все по-голям е делът на възрастните работници и от тази гледна точка всички системи на европейските общества са изправени пред предизвикателство. И системите на здравеопазване, и системите на индустриалните отношения, и системите на образование. Те трябва да бъдат настроени към спецификата на по-възрастните работници. Идва времето, когато трябва да се разделим с мита, че възрастният човек е просто аутсайдер. Оказва се, че не е така. По-зрелият работник носи със себе си огромен опит, който е много ценен и за пазара на труда, и за отношенията между генерациите. Така че шансът на Европа е това, че хората й стават все по-възрастни, което означава и по-опитни, което означава, че те ще намират решения на най-тежките проблеми, пред които ще се изправя човечеството.

 

Все още у нас има пренебрежително отношение към по-възрастните, но обществото ще изживее истински шок, при който трябва да се разделим с мантрата, че бъдещето - това са младите. Не е така. Бъдещето са и младите, и старите. Всъщност Star вече ще означава може би нещо по-близко до английското значение на думата, отколкото е българското.
 
Приятелски към хората от различните поколения
Годината на активния живот на възрастните хора изисква съхраняването на солидарността между поколенията и насърчаване на активното участие и ангажиране на всички възрастови групи в обществения живот при същевременно осигуряване на съответна подкрепа и защита. Така всички възрастови групи могат да се възползват от:

 

1. Положително отношение към стареенето, благодарение на което ще се оценяват ценността на отделната личност и нейният принос за обществото без значение на възрастта.

 

2. Отвореният пазар на труда, който осигурява възможност за доходи както за млади, така и за възрастни, а също така и за хора с увреждания и трайно болни. Такъв пазар на труда,  който ще насърчава предаването на знания между поколенията и ще създаде възможност за съчетаване на личния и професионалния живот и ще позволи по-голяма грижа за личното здраве.

 

3. От леснодостъпните обществени пространства, сгради, транспортни средства, както и съответно приспособените условия в жилищата и инфраструктурата, улесняваща физическата активност. Всичко това, което им помага самостоятелно и без прекъсване и все по-дълго да участват в обществения живот, както и да им осигури възможности за обмен във и между поколенията.

 

4. От стоки и услуги, съответстващи на техните потребности, без значение на тяхната възраст и увреденост.

 

5. От цифровата интеграция, която ще им позволи да участват в общество, в което все по-често ще се налага използването на съвременните информационни и комуникационни технологии. Участието им не само като граждани, работници или консуматори, но също така и като ползватели, приятели и членове на семейства.

 

6. С правото на глас при вземане на решения, които се отнасят до тях, както и възможности за участие в изследвания, свързани с остаряването на обществото.

 

7. От възможностите за активно доброволческо участие в културни, спортни и рекреативни дейности, а чрез това и създаване на възможности за създаване и/или поддържане на обществени контакти и придобиване на нови компетенции, което от своя страна пък позволява самореализация и жизнено удовлетворение.

 

8. От достъп до формално и междупоколенческо образование, което ще позволява придобиването на нови умения и знания на всяка възраст.

 

9. От системата за социално осигуряване, основано на солидарност във и между поколенията, което ще предотвратява и намалява обедняването, ще осигурява на възрастните хора съответен доход, достъп до социални и здравни грижи с високо качество през целия живот.

 

10. От условия и възможности за остаряване в добро психическо и физическо здраве чрез предпазване от болести и насърчаване на физическата активност, здравословна диета, здравно обучение.