Позволяват СРС-та при разследвания за купуване на гласове

Политика

04-12-2012, 19:52

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ще могат и да се използват когато става дума за разследване на престъпни групи, които имат за цел престъпления против политическите права на гражданите

Депутатите от парламентарната правна комисия приеха специалните разузнавателни средства (СРС) да могат да се използват при съмнения за организирането на купуване на гласове.

Народните представители въведоха и промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, според която органите на досъдебното производство ще могат да използват СРС при разследването на определени изборни нарушения.

СРС-та ще се ползват при съмнение, че някой "организира предлагането или даването на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция", както и при разследването на посредниците при купуването на гласове. Това ще може да се случва и когато става дума за разследване на ръководителите и членовете на организираните престъпни групи, които имат за цел престъпления против политическите права на гражданите.

Депутатите приеха, че доставчиците на медийни услуги са длъжни да обявяват на интернет страницата си пълното съдържание на договорите, сключени с всички регистрирани за участие в изборите партии, коалиции и инициативни комитети.

На местните избори през 2015 година ще има експериментални преброителни комисии, които ще преброяват гласовете в две общини с население до 30 000 избиратели, които ще се избират чрез жребий. Преброителна комисия ще се сформира и при провеждането на частични местни избори в общините с население до 30 000 души.