Изслушват кандидатите за главен прокурор на 10 декември

Политика

04-12-2012, 13:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Плевнелиев иска публичен дебат за кандидатите за главен прокурор

Трима са желаещите поста

Комисията "Професионална етика и превенция на корупцията" към ВСС е решила да изслуша тримата кандидати за главен прокурор на 10 декември.

Това заяви представляващият ВСС Соня Найденова.

Тримата кандидати за поста са Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов.

На 10 декември членовете на комисията към ВСС ще чуят аргументацията им, ще им бъдат зададени въпроси и ако имат желание, те могат да представят и документи.

За момента няма и точка в дневния ред за заседанието в четвъртък за промяна на правилата за избор на главния прокурор. Самото изслушване и гласуване на тримата от ВСС се очаква да бъде на 20 декември. Соня Найденова ще постави въпроса етична комисия да се самосезира по изнесените факти в медиите за Галя Гугушева, която е кандидат за Конституционен съдия, но и действащ магистрат. "Ще отнеса въпроса ви към етичната комисия дали тя ще прояви активността и самоинициативността да се самосезира и по изнесените факти във връзка с г-жа Гугушева като кандидат за конституционен съдия", посочи Найденова.

Тя като член на ВСС не вижда пречка за това кадровиците да възложат на Инспектората към ВСС да провери темата за случайното разпределение на делата във ВКС и ВАС. От вчера има и постъпило писмо с искане за това. Тя обаче посочи, че решението, дали да бъде възложена такава проверка ще бъде взето от ВСС.

Новите кадровици в съдебната система са се самосезирала и по 4 публикации в медиите и вече са образували дисциплинарни производства срещу магистрати.