Синодът забранява стария календар

Най-доброто от печата

04-12-2012, 06:22

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Селски поп събира подписка за Рождество на 7 януари

Светият синод на Българската православна църква ще забрани категорично служенето по стария календар в някои енории към каноничната патриаршия, където това се прави по изключение с благословението на покойния патриарх Максим. Това съобщиха служители от Синодалната палата вчера. Идеята е да не се разделят вярващите и да се постигне единство, тъй като отбелязването на особено големи празници, като Рождество Христово, например, раздвоява вярващите, обясниха от там. Предвижда се архиереите ни да излязат с категорично становище по въпроса за празнуване само по новия календар на своето заседание на 10 декември.
В момента 20 енории и 2 манастира в страната, които са към Светия синод, служат по стария календар. Според него Коледа не е на 25 декември, а чак на 7 януари. Сред тях са обителите в айтоското село Люляково, Гигинският манастир „Св. св. Козма и Дамян” недалеч от Дупница и Челопеченският манастир край София.
Преди двадесетина години с решение на синода и с благословението на патриарх Максим беше разрешено на някои места да се служи по стария стил, за да не ходят хората при разколници около старокалендареца Фотий, който не признава каноничната БПЦ, обясни Ловчанският митрополит Гавриил.
Междувременно хората около челопеченския свещеник Марий Димитров започват да събират подписка за връщането на стария календар и честването на Коледа на 7 януари, съобщиха негови сподвижници. Те ще я връчат на архиереите следващия понеделник, когато ще се съберат отново на заседание в Синодалната палата.
Повече от 20 години ­ от началото на демокрацията, чакаме да бъде върнат старият календар, който е единствено правилният и православен на църквата, категоричен беше вчера и архимандрит Касиан, игумен на Копиловския и Жабленския манастир, който се е отделил още през 80-те години от БПЦ.
Ще приемем всичко, което реши Светият синод, за да няма крамоли и разделение в църквата ни. Започваме да служим по новия календар, щом ни кажат. Така пък коментира проблема отец Никанор от Гигинския манастир, където се служи постарому с благословението на покойния патриарх Максим.
Всяко заиграване с календара е опасно и може да доведе до допълнително разделение на църквата. Връщането на стария не бива да е на дневен ред, категоричен бе и преподавателят от Богословския факултет в СУ доц. Дилян Николчев.
На 13 януари ще се проведат изборите за делегати на патриаршеския събор, който ще бъде на 24 февруари. Потенциални кандидати, които отговарят на всички изисквания за поста, са митрополитите Кирил Варненски, Гавриил Ловчански и Йосиф Американски.