Студена война на “Дондуков” 2

Най-доброто от печата

04-12-2012, 06:07

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Вицето хвърля медийни бомби при всяка визита на Плевнелиев в чужбина

Студена война се разрази на "Дондуков" 2 - още преди да изтече първата година от мандата на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. Екипите на двамата са разделени като с желязна завеса и никой не успява да координира нито програмите, нито изказванията на двамата. В това се убедиха всички през последната седмица, когато Попова заяви, че трябва да бъде отменена присъдата "доживотен затвор без право на помилване". Вицепрезидентът хвърли бомбата по време на първия ден от официалната визита на държавния глава в Турция и така разговорите на Плевнелиев с колегата му Абдуллах Гюл и премиера на съседите Реджеп Ердоган останаха на заден план в медиите. За слабото взаимодействие между двата екипа говори фактът, че винаги, когато Плевнелиев е в чужбина, Попова излиза от сянката му и се изказва бомбастично в София, привличайки цялото внимание и хвърляйки лека мъгла върху усилията на президента да спечели позиции по важни за нас въпроси извън България. Този път Попова взе участие в международен форум във Виена, поставяйки пред себе си табелка "президент"
Снимката с новата й длъжност бе качена на страницата на Президентството и бе премахната едва след завръщането на екипа на Плевнелиев от Турция. По ирония на съдбата предизвикателството, коeто хвърли Попова, без малко да се сбъдне, тъй като правителственият самолет с държавния глава на борда се приземи едва на третия опит след 40 минути кръжене над столицата и пропадане във въздушна яма същата вечер. Още на следващия ден Плевнелиев хвана юздите и заяви, че не подкрепя идеята на Попова за премахване на доживотния затвор, особено при тежки и ужасяващи престъпления.
В една демократична държава няма нищо лошо хората да имат разнопосочни мнения и да изразяват различни позиции. Стига да не са представители на една институция, която би трябвало да има единна позиция по важни за обществото проблеми. Не е нормално и хората от един екип, които би трябвало да теглят общата каручка към общи хоризонти и с общи усилия, да се боричкат за внимание. Не е обичайно вицепрезидент да търси свои медийни канали, заобикаляйки официалните на "Дондуков" 2. Още при представянето на новата, тогава кандидатпрезидентска двойка, се чуха коментари, че ролите са обърнати и дамата е желязна, а кавалерът - мекушав.

През последните месеци обаче Плевнелиев с твърдата си позиция към Македония и отказа да чуе клетвата на Венета Марковска като конституционен съдия показа, че не бива да бъде подценяван. Въпреки че не е типичният политически играч, заяви, че не се страхува да има позиция и да си я отстоява. Тепърва предстои да проследим сблъсъка между двамата рогати на "Дондуков" 2. Защото вече е ясно, че не се ли напаснат съвсем скоро, двата остри камъка могат да сътворят куп гафове, които да навредят на иначе безупречната професионална репутация на Плевнелиев и Попова досега.