Ще се справя на поста с морал и етика, каза Гугушева

Номинираната за КС не познавала премиера и лидера на СДС

Ще положа всички усилия да убедя народните представители в моите качества, обяви в интервю за "Фокус" Галя Гугушева, зам.-ръководител на Специализираната апелативна прокуратура, номинирана за конституционен съдия от СДС.

"Никога не съм се срещала с премиера, както и с депутатите от парламентарната група. Номинацията беше внесена от трима независими депутати и по този начин още веднъж се гарантира политическата независимост на моята кандидатура. Смятам, че съм достойна номинация за член на Конституционния съд и ще положа всички усилия да убедя и народните представители в моите качества по време на изслушването", обяви тя.

Гугушева допълни, че не познава и лидера на СДС, който издигна номинацията и за КС

"Не се познавах с г-н Кабаиванов до момента, когато получих поканата за тази номинация. Той е търсил професионална кандидатура на експерт с висок морал и спазване на етичните норми, доказал се в професионален план, и така е стигнал до мен.

Бих казала, че когато г-н Кабаиванов е получил мандат от премиера да излъчи достойна кандидатура, е нормално и изключително важно да защити гласуваното доверие и да даде реален шанс да излезе държавата от тази създала се институционална криза", каза Галя Гугушева.

Тя остана единственият кандидат за овакантеното място на оттеглилата се Венета Марковска, след като до 30 ноември в НС бе внесена единствено нейната кандидатура.

Това сториха трима независимите депутати Валентин Николов, Димитър Карбов и Огнян Тетимов - бивши членове на "Атака".

Изслушването й в правната комисия е определено за 12 декември, а гласуването на Галя Гугушева в планерната зала ще стане на 19 декември.