Правете повече инвестиции, призова Добрев

Политика

03-12-2012, 12:42

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Министърът се похвали с повече събрани пари от концесии

За да има ръст в икономиката, трябва да има повече инвестиции, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на Седмата годишна среща на бизнеса с правителството.

 

"Приходите от концесии през 2012 г. са 180 млн. лв., докато през 2010 г. са били едва 40 млн. лв. Това се дължи на създаването на единен орган за подземни богатства, създадената заетост. Това е реформа – тя води до ръст, инвестиции, заетост. Наистина води до растеж", допълни той.

 

Министър Добрев каза още, че трябва да се работи за иновации, за да имаме определена специализация. По ОП „Конкурентоспособност” ще се борим за колкото се може повече средства за периода 2014-2020 г., казва той.

 

По ОП „Конкурентоспособност” са сключени 492 договора с малки и средни предприятия от май 2012 до днес.

„Освен безвъзмездната помощ, фирмите дават също 400 - 500 млн. лв. Това означава, че само за последните 6 месеца допълнителните инвестиции в българската икономика са над 1 млрд. лв., да не говорим за разкритите работни места, каза Добрев.

До края на ноември на малкия и средния бизнес са изплатени повече средства, отколкото за периода от 2007 г. до началото на 2012 г., отмете той

 

Добрев изтъква значението на износа за ръста на икономиката. „Ние сме малка отворена икономика. Не отбележим ли голям ръст на износа, не можем да регистрираме ръста, на който се надяваме”.

 

Еврозоната е в рецесия, а 72% от износа на България е за страни от еврозоната. Стокообменът между България, Европейския съюз и Китай е 300 млрд. евро. Трябва да се стимулира бизнесът да открие нови пазари, на които да расте с големи темпове.

 

Стартирала е програма за енергийна ефективност с ресурс от 300 млн. евро. Важна е подкрепата за предприятия, които превръщат суровините в стоки с добавена стойност. Съществува и идея за въвеждане на ваучерна схема.

„Това, което ние трябва да направим, е да дадем парите на бизнеса и той да каже на науката: ето това е иновацията, от която имам нужда. В този смисъл искаме да имаме много проста ваучерна схема”, каза Добрев.

 

Що се отнася до подпомагането на експортните фирми, министърът призова бизнеса да дава идеи за провеждането на реформи, които да са в подкрепа на експортните фирми.

Идеята за преместване на държавната администрация е една от приоритетните за Министерството, каза той.

 

"Преместихме ресор Туризъм в Пловдив. Близо 50% от служителите напуснаха", пресметна Добрев, като допълни, че на мястото на напусналите служители са назначени по-подготвени хора.

Във връзка с туризма, Добрев каза, че имаме предпоставки да привличаме повече туристи.

 

"Ние сме държава от около 7 млн. души и около 7 млн. туристи идват на година, от които около 90% са концентрирани на Черноморието и зимните курорти. Слънчев бряг има 250 000 легла – потенциалът там определено сме го изчерпили, докато потенциалът за културен и спа-туризъм е почти неограничен", отбеляза Добрев.

 

Министърът сподели, че при посещението му в Китай е имало голям интерес към мускалчетата с розово масло, както и към културно-историческия туризъм на страната ни.