Академик Стефан Воденичаров е новият председател на БАН

Политика

03-12-2012, 11:37

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

За втори път през тази година избират шеф БАН

Той бе единственият кандидат за поста

Академик Стефан Воденичаров бе избран за председател на БАН. Той беше избран на поста с 57 гласа от 97 присъствали членове на общото събрание, съобщи БНР.

В своята програма през следващите 4 години той ще залага на широко отваряне на академията към обществото, държавните институции, индустрията и университетите, посочи той.

В програмата си от 20 страници Воденичаров посочва, че една от първите му задачи ще е свързана с оптимизиране на структурата и дейността на Централното управление на БАН. Акад. Воденичаров възнамерява на негово място да създаде общоакадемична администрация на БАН, която да бъде по-гъвкава и ефективна.

За доброто управление на имотите на академията и за увеличаване на приходите от тях кандидатът за председател обещава да създаде "актуален регистър на собствеността на БАН".

Сред неотложните задачи акад. Воденичаров откроява "търсенето на възможности и предприемането на мерки за подобряване на бюджета на БАН за 2013 г., както и на приходите в институтите на академията".

Акад. Воденичаров е роден на 1 септември 1944 г. в София. Завършил е Техническия университет в София. От 1991 г. е професор, от 2004 г. - член-кореспондент на БАН, а от 2012 г. е действителен член на академията. Ръководил е 207 научни проекта, сред тях и проекти по програми на НАТО и ЕС.

Както е известно изборът на нов председател на БАН се наложи във връзка с преждевременната кончина на акад. Стефан Додунеков. Той беше избран за председател от Общото събрание на БАН в началото на лятото и ръководи Академията по-малко от 3 месеца.

Докато в предишния избор 3-ма учени участваха в конкурсната надпревара, сега номинацията на Директора на института по металознание акад. Стефан Воденичаров бе единствената за този пост.