Забраната за пушене пада в Конституционния съд?

Животът

03-12-2012, 10:48

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Ресторантьори отлагат гражданското неподчинение, ще убеждават здравното и финансово министерство

Забраната за пушене отива в Конституционния съд, научи Plovdivutre.bg. Омбудсманът Константин Пенчев има право да вкара предложението за това, каза председателят на Асоциацията на собствениците на заведения в Пловдив Димитър Лукарев. До ще края на седмицата документът ще бъде депозиран в съда и забраната ще падне, коментират ресторантьори.

Плануваното гражданско неподчинение в бранша засега се отлага. В сряда представители на регионални асоциации отиват на разговор с експерти от Министерство на здравеопазването, каза Лукарев. Искането на стотици заети в бранша е да се отмени пълната забрана за пушене на обществени места. Ресторантьорите настояват да се върне предишният вариант в закона за здравето - по заведенията да има зона за непушачи и такава за пушачи.

За последните два месеца в Пловдив са фалирали повече от 50 заведения, над 600 души, предимно сервитьори и готвачи, са останали без работа. Прогнозата за зимата е, че фалитите ще скочат двойно.

В страната през октомври са били съкратени най-малко 10 000 души. По данни на НСИ към края на третото тримесечие заетите лица в сектор “Хотелиерство и ресторантьорство” намаляват с 10 700.

В заведенията няма пушачи, има безработни, коментират собственици на борове и дискотеки. Оборотът е стигнал дъното. По ресторантите резервациите за коледни и новогодишни празненства са два път по-малко в сравнение с миналата зима.

Около 600 инспектори в цялата страна ще дебнат за пушачи не само в делничните дни в заведенията, но и по време на празниците, предупредиха от здравното министерство.

От 1 юли до сега в Пловдив са съставени повече от 130 акта на собственици на заведения. Глобите за бизнеса са от 2 000 до 15 000 лева.

Вече има съставени предписания и заради затворени помещения с полиетилен, каза Димитър Лукарев. Със застудяване на времето ресторантьори се опитаха да задържат клиентите – пушачи със затварянето на зимни градини. Найлоновите шатри се отоплят с климатици или газови печки. Според здравните инспектори и пожарните служби обаче завитите пристройки са незаконни и опасни. Пишат се актове, защото полиетиленовите шатри нямат отвори, съобщи Лукарев.

По негова информация единственият град, в който няма проверки и нощни хайки, е Стара Загора.

На 22 ноември в големите градове у нас се вдигна Бунт на масите срещу забраната за пушене. Хиляди излязоха по улиците. В Пловдив пред сградата на общината под формата на шарж бяха подредени празни маси, столове и манекени – символ на обезлюдените заведения и съкратените хора.

От бранша припомнят, че в Европейския съюз пълна забрана срещу цигарения дим има само в 6 страни. Ресторантьори питат - защо в Германия например в заведенията има зали за пушачи, а в България това е забранено.

Проект за промени в Закона за здравето е внесен от независимите народни представители Кирил Гумнеров и Стоян Иванов.