Гълъб измества свинската пържола на празничната трапеза

Най-доброто от печата

03-12-2012, 07:09

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Жабешки бутчета със салата от водорасли за любители на здравословното хранене

Българинът, както изглежда, става все по-запален по здравословното хранене. Тази година за празниците любителите на здравословното хранене може да заложат на мръвка от гълъб, вместо обичайната за родната трапеза класическа, но нарочена за вредна свинска пържола. И се очертава като предпочитано лакомство, което може да сложим на новогодишната трапеза. Разбира се, ако сте привърженик на новото и модното в кулинарията и не държите на традиционната родна кухня. Големите търговски вериги очевидно са решили да следват модата, затова направо

заливат клиентите си с екзотични предложения,

като алтернатива на традиционната скара. Коледният каталог на известна верига хипермаркети например предлага месо от гълъб за празниците. Мръвката обаче се търгува по 38 лв. за килограм и трябва да прецените как това ще се отрази на джоба ви. Яребицата обаче е на далеч по-достъпна цена и килото й струва 8,39 лв.

Желаещите да заменят пилешките бутчета с традиционните за италианската кухня жабешки такива трябва да извадят 27,11 лв. за килограм. Това също в случай, че не изпитвате ужас от това да хапвате месо от подскачащото земноводно. И като имате предвид, че пилешкото, освен че ще ви излезе по-евтино, за разлика от свинското, засега все още се смята за най-полезното месо. Ако все пак решите да опитате жабешки бутчета, експертите съветват подскачащите мръвки да се съчетаят с не по-малко екзотичната, но изключително здравословна салата от водорасли. Тяхното кило излиза 20,39 лв., а дали е вкусно ще трябва да установите сами. В крайна сметка може да пробвате и с някоя от изпитаните родни салати, които във всички случаи ще ви излязат по-евтино и са не по-малко здравословни, а може и да откриете, че също се съчетават добре с новото ястие. Крехко месце от див охлюв пък се търгува за 13.07 лв. за килограм, ако решите да експериментирате и не сте от онези, на които им става лошо, като си представят нещо слузесто, пък дори да е смятано за деликатес. Едно от

най-скъпите коледни предложения

са белите и черните трюфели. Те се продават на бомбастичната цена от 4798,80 лв. за килограм и очевидно са по джоба само на определен кръг хора. Тези, които могат да си позволят скъпото удоволствие, обаче трябва да знаят, че е необходимо да се направи заявка седмица предварително.

Друга глезотия за празника е хайверът от есетра. Желаещите да се облажат ще трябва да се бръкнат със 173,99 лв. само за 30 грама. Залагащите на пържолите все пак могат да неутрализират поне част от холестерола им с лилави моркови и картофи. Те са на далеч по-скромната цена от 8 лв. за килограм и са богати на антиоксиданти.

Рецепти за традиционалисти и за любители на новостите

Задушени свински пържоли с моркови и чесън

Ястието е напълно подходящо за зимния сезон и освен това е лесно за приготвяне. На него могат да заложат любителите на традиционната кухня, които не се притесняват, че свинското е нездравословно.

Необходими продукти

800 г свински пържоли
3 моркова
6 скилидки чесън
2 дафинови листа
1 кафяна чаша бяло вино
1 с.л.доматено пюре
1 с.л.олио
1 ч.л.сол
1 щипка млян черен пипер

Пържолите се начукват и поръсват със сол и черен пипер. Морковите се нарязват на кръгчета, а чесънът – на филийки. Пържолите се нареждат в тавичка на 2 реда, като между тях се поставят морковите, чесънът и дафиновият лист и се поръсват леко с олио. След това се заливат с виното и доматеното пюре, размито в малко вода. Тавичката се покрива с фолио и се пече до пълното омекване на месото и зеленчуците. За около 45 минути може да приготвите осем порции.

Охлюви с ориз

Ако предпочитате крехкото и не толкова скъпо месо от охлюви, може да опитате следната рецепта.

25 бр. охлюви
1 глава лук
1 ч.ч. ориз
1/2 ч.ч. олио
1-2 домата
сол
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
магданоз

Сварените охлюви се вадят от черупките с вилица, като се отстранява задната черна част. Нарязаният на ситно лук се задушава около 5 минути в олиото. Прибавят се охлювите, изчистеният и измит ориз, нарязаните домати и солта. Разбърква се и се пържи 3-4 минути. Добавя се червеният пипер, разбърква се и се залива с 4-5 ч.ч. вода. Вари се 20 минути на тих огън, като от време на време се разбърква, а накрая се добавят нарязаният на ситно магданоз и черен пипер.