За втори път през тази година избират шеф БАН

Политика

03-12-2012, 08:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Почина председателят на БАН акад. Додунеков

Кандидатът за поста е един - акад. Стефан Воденичаров

За втори път през тази година Българската академия на науките избира председател, след кончината през август на акад. Стефан Додунеков.

Той беше начело на БАН само за около двама месеца, тъй като беше избран за председател на академията на 11 юни.

Заседанието на Общото събрание на БАН започва днес в 9.00 ч. в Големия салон на академията. За поста председател е номиниран само един кандидат - акад. Стефан Воденичаров - директор на Институтa по металознание, съоръжения и технологии "Акад. Ангел Балевски".

Въпреки че кандидатът ще е един, гласуването пак ще е тайно, с бюлетини и в урна.

Неговата номинация е издигната от Събранието на академиците и член-кореспондентите в БАН.

Акад. Воденичаров е роден на 1 септември 1944 г. в София. Завършил е Техническия университет в София. От 1991 г. е професор, от 2004 г. - член-кореспондент на БАН, а от 2012 г. е действителен член на академията. Ръководил е 207 научни проекта, сред тях и проекти по програми на НАТО и ЕС.

Четиригодишната програма за управление на БАН на акад. Стефан Воденичаров е от 20 страници и е публикувана на сайта на академията. В нея той посочва, че една от първите му задачи, ако бъде избран за председател, ще е свързана с оптимизиране на структурата и дейността на Централното управление на БАН.

Акад. Воденичаров възнамерява на негово място да създаде общоакадемична администрация на БАН, която да бъде по-гъвкава и ефективна. За доброто управление на имотите на
академията и за увеличаване на приходите от тях кандидатът за председател обещава да създаде "актуален регистър на собствеността на БАН".

Сред неотложните задачи акад. Воденичаров откроява "търсенето на възможности и предприемането на мерки за подобряване на бюджета на БАН за 2013 г., както и на приходите в институтите на академията".