Ранените деца купили пиратките от "Левче"

Най-сериозно пострадал е 7-годишният Стилиян, който е в кома

10-годишният Николай Робев спасил живота на ранените си от пиратки приятелчета – първолаците Стилиян Донев и Християн Мазълов от пловдивското село Тюркмен.

Секунди след силния взрив, който разтърсил цялото село, и въпреки раните си, Николай се обадил от мобилния си телефон на майка си. Тя звъннала на съпруга си, който се обадил на 112, пише в. "Монитор".

Сигналът на спешния телефон бил получен в 14,30 часа в събота. Трите деца от Тюркмен пострадаха жестоко при игра с пиратки в събота следобед.

Най-сериозно пострадал е 7-годишният Стилиян, който е на апаратно дишане и в кома в УМБАЛ "Св. Георги".

Момчетата купили предния ден бомбичките от магазин за 1 лев в съседното Брезово, след което отишли до старото ТКЗС и ги хвърлили в стара септична яма, за да видят какво ще се случи.

Първи до мястото на взрива отишъл бащата на Николай Робев – Златко.

Гледката, на която се натъкнал, била потресаваща. Децата били целите в кръв, дрешките им били разкъсани, а телата им били разпръснати в различни посоки.

Мъжът първо се притекъл на помощ на най-тежко пострадалото момче – 7-годишния Стилиян. Едва по-късно обърнал внимание на сина си и на другото дете, разказа самият той пред полицаи на мястото на инцидента вчера.

Септичната яма навремето била построена под баня с тоалетна в ТКЗС-то. В нея се отичали и води след дезинфекция на животни.

Предполага се, че от гниенето на органичните материали през годините в ямата се натрупали опасни газове, един от които може да е взривоопасният метан.

След взрива екипи на ДОТИ и на полицията отцепиха района на старото ТКЗС. Повторните им огледи продължиха и вчера.