Що е то? Църква ли, джамия ли...

Региони

02-12-2012, 16:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Причудливият храм е в китното селце Рибарица

Църква ли е, джамия ли е? Този въпрос почти всеки път се чува от устата на туристите, които се изправят пред молитвения храм на китното балканско селце Рибарица, предаде БГНЕС.

Новата църква в селото поразява със своя странен външен вид. Тя е построена неотдавна изцяло с дарения на местните жители и е единственият действащ храм в селището.

Църквата "Свети Панталеймон" се намира в двора на стария храм, който все още си стои. Но посетителят едва ли би се досетил, че прихлупената стара бяла къщурка е била използвана за молитвен дом от местните жители. Единственото свидетелство за това е малкият кръст, който се издига над нея, но трудно може да се забележи.

Село Рибарица се намира в Тетевенския балкан, на 12 км от едноименния град. То е едно от най-младите – обявено е за село четири десетилетия след Освобождението ни от османско владичество през 1878 г. Благодарение на уникалната си природа Рибарица привлича много известни българи, които строят вили там. Сред тях са професор Жеко Спиридонов, фамилиите Дейкови и Балабанови, братът на патриарха на българската литература генерал Владимир Вазов.

През последните години регионът е един от най-интересните за развитието на екологичния туризъм.