Еврозоната виновна за родната икономика, отсече Добрев

Политика

02-12-2012, 10:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Той се надява чуждите инвестиции да стигнат 2 милиарда през тази година

Еврозоната е виновна за ниския икономически растеж на България през тази година.

Това заяви по БНР министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Той каза, че за момента не разполагаме с конкретни данни за растежа през тази година, но се очаква той да бъде на равнище от около 1%. Според него "това не е задоволително, трябва да положим усилия за разнообразяване на пазарите на българските стоки, защото в момента еврозоната е в рецесията".

"Нашият ръст се забави заради еврозоната. Ние сме зависими от еврозоната. 72% от нашите стоки се изнасят за еврозоната", каза министър Добрев.

Според него трябва да се положат повече усилия за пренасочване на нашия износ към бързо развиващите се страни от Азия – Китай и Индия. Поднебесната е "много по-добър пазар за българските продукти", отбеляза Добрев, добавяйки, че не използваме и възможността за привличане на повече туристи от този регион. "Япония и Китай са на първите места като туристически пазари. Става дума за 150 милиона туристи. От 70 милиона китайски туристи в България идват около 5000", посочи той.

Министър Добрев се спря и на предизвикалото доста коментари решение да се дава българско гражданство на чужденци инвестирали 1 милион лева в България. Във всички европейски държави има подобна практика, но с различни прагове за даване на гражданство. Нищо не сме измислили, каза той. "Автоматично гражданство не се дава. Дава се възможност на инвеститори, които откриват работни места в България, да имат възможност да получат гражданство. С това ние ги улесняваме, за да могат да видят своите инвестиции в страната", уточни още Добрев.

Той също така изрази надежда, че чуждите инвестиции ще стигнат 2 милиарда през тази година. Основание за това дават данните за първите девет месеца на 2012, когато е регистриран ръст на чуждите инвестиции с почти 30%.