400 000 българи не пускат чашката

Най-доброто от печата

02-12-2012, 09:17

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Всеки трети не сяда на масата без алкохол

Близо 400 хил. нашенци са зависими от чашката. Това съобщиха пред „Монитор” от Клиниката за лечение на зависимости в София.
България е най-толерантна към консумацията на спиртни напитки. Едва ли ще се намери друга страна, където за героизъм да се счита да се отрежеш здраво, коментира директорът на клиниката д-р Александър Канчелов.
Всеки 11-и българин пие над 350 мл чист алкохол седмично, а всяка 12-а дама у нас обръща средно по 13 малки питиета за същия период, или по две на ден, показва проучване на Националния център за обществено здраве. Близо 13 на от нашенците на възраст между 25 и 64 години изпиват над литър твърд алкохол седмично
Жените, които успяват да се справят с такова количество пиячка, пък са 5,3 на сто. Според мярката, въведена наскоро от Световната здравна организация, обаче концентрат до 525 мл за мъжете, 21 чаши вино или 21 малки наливни бири седмично е оптималното количество, в рамките на което човек не влиза в графата „алкохолик”.
Всеки трети българин признава, че не сяда на масата, ако в менюто не е включен алкохол, показва още проучването на Центъра за обществено здраве. По-стряскащият извод от него е, че все повече младежи посягат към алкохола.
Близо 40 на сто от тийнейджърите над 14 години пият бира всеки ден. По този показател дори сме на първо място в Европа и според българско, и според британско изследване. Малко повече от половината момчета у нас на възраст между 15 и 16 години признават, че през последния месец са изпивали по пет и повече питиета концентрат за една вечер, което ги поставя на пето място на континента по този показател. Преди българчетата се нареждат връстниците им от Малта (62%), Латвия (60%), Португалия (58%) и Естония (57%).
В същото време броят на клиентите на столичния изтрезвител рязко е намалял. Случва се дори в него да няма нито едно заето легло, показват данни от там. От началото на годината до септември в изтрезвителя са пренощували 410 човека, а за същия период в минали години те са били над 700. Нощувката в заведението струва 35 лева, като максималният престой е 24 часа. Цената включва и 30 минути в окови, ако пациентът буйства.
Според лекарите намалелият брой на посетителите се дължи на факта, че хората все по често се напиват в домовете си с близки и не дават пари за ресторанти.