Кристалина Георгиева: ЕС няма да ни намали парите

Политика

01-12-2012, 19:29

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Фискалната ни дисциплина се цени много в Европа, подчерта еврокомисарят ни

Парите, предвидени за България за следващия седемгодишен европейски бюджет, няма да бъдат намалени, дори ако общата сума бъде орязана със сто милиарда евро.

В това увери българският еврокомисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева пред БНР. По думите й българската фискална дисциплина се усеща болезнено от хората, но пък за сметка на това тя се цени много в Европа.

Георгиева увери, че при сегашната концепция за евробюджета все още остава България като една от много малкото, които ще имат повече пари в следващия период.

Засега всички се надяваме, че съкращението няма да бъде сто милиарда, че ще бъде по-малко, изрази надежда Кристалина Георгиева.

Тя все пак обяви, че не е реалистично България да очаква 10-15 процента увеличение на парите за икономическо сближаване:

Кристалина Георгиева взе отношение и относно кризата в Ивицата Газа.

„Надявам се, че ще се успокоят духовете, след като Общото събрание на ООН обяви, че Палестинската автономия вече е държава-наблюдател в ООН, без да е член на организацията”, каза Георгиева.

Тя подчерта важността на това хуманитарната помощ да стига първо до най-засегнатите и чувствителни семейства.