Петър Стоянов призна: Очаквах негативна реакция, но от БСП

Политика

01-12-2012, 10:43

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Петър Стоянов отказа на СДС за КС

СДС реши: Бат' Петьо отива в КС

Изправени сме пред институционално лицемерие, заяви президентът

"Очаквах, разбира се, известна негативна реакция. Всъщност негативната реакция от страна на БСП беше единствената политически логична реакция", обяви президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) в интервю за предаването "Факторът Кошлуков" по ТВ7.

"Сергей Станишев реагира първи и въпреки, че не ме нападна по никакъв начин персонално, той провидя в мое лице, съвършено правилно, класически политически опонент, класически политически враг. Така че неговата реакция беше единствено логична и очаквана", допълни отказалият номинацията на конституционен съдия политик.

Той бе категоричен, че не е имало никаква договорка с ГЕРБ и Бойко Борисов при номинирането му. "Ако имаше, нещата щяха да бъдат изиграни далеч по-фино", категоричен беше държавният глава.

Стоянов призна, че в последните години се е дистанцирал малко от българските политически нрави и поради тази причина е започнал малко да ги идеализира.

Реакцията на депутатите от ПГ на СДС Петър Стоянов обясни така: "Да бъда честен те се отнасяха доста предпазливо към моята скромна личност. Общо взето, не чух крайни оценки, не чух краен негативизъм, но те нападнаха доста крайно процедурата, както те се изразиха, начина, по който е издигната тази кандидатура".

Президентът отчете, че реално тяхното против не е било неговата личност, а твърдението, че по този начин СДС става патерица на Бойко Борисов, че на практика издига кандидат, който ще бъде избран с гласовете на Бойко Борисов. Въпреки това Стоянов не пропусна да отправи критика към бившия лидер на СДС Мартин Димитров.

"Аз наистина мисля, че това беше христоматиен пример по политически лицемерие. Не само Мартин Димитров, още един председател на комисия има в Синята коалиция, това е Йордан Бакалов, избран също с гласовете на ГЕРБ. Нещо повече председателите на комисии в Народното събрание са много по-зависими от ГЕРБ, отколкото един бъдещ член на Конституционния съд", заяви Стоянов и посочи:

"Освен обаче фактическо лицемерие ние сме изправени пред нещо, което разрушава ден след ден крехките устои на българска демокрация изобщо, ние сме изправени пред институционално лицемерие".

В заключение Стоянов нападна и лидера на ДСБ Иван Костов.

"СДС е в много тежка ситуация, ръководството допуска редица грешки също, но моите симпатии са на тяхна страна, защото виждам, че срещу тях има противник, който има  много по-сериозен ресурс. Имам предвид хората около Иван Костов и ДСБ", завърши президентът (1997-2002 г.).