Почиваме в чужбина напук на кризата, най-често в Испания

Туризъм

01-12-2012, 07:00

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Където и да отидем обаче сме повече от пестеливи

Общо 610 хил. българи са пътували в Европа през летните месеци, като най-апетитни за нашенците се оказват Испания, Турция, Гърция и Македония. Това съобщиха от Регионалната туристическа камара в Бургас.

Ръст на посещенията през този летен сезон според Евростат бележим и в страни като Италия, Франция, Швейцария, Ирландия, Китай и Япония.

Напук на кризата над половин милион българи са посетили страни от ЕС, което е с 15% повече в сравнение с миналата година, сочат данни на Камарата.

Където и да отидем обаче сме повече от пестеливи и се нареждаме в дъното на класацията, наред с румънците и поляците по харчове за почивка. 

Най-разточителни в разходите за ваканционни пътувания се класира Люксембург. Тамошните туристи са харчили по 6.5 хил. евро на човек за почивка. Датчаните и норвежците пък са отделяли по 4.400 . 

Най-малко средства са отделяни от съседите ни от Румъния, унгарците харчат около 300 евро, а ние българите по 780 евро, което в сравнение с Полша и Унгария си е направо рекорд в харча за почивен тур.

През летния сезон на 2012 год. Българските граждани са реализирали над 1.2 млн. пътувания в чужбина. Тук обаче от Камарата уточняват, че задграничните излизания не са били само с цел почивка. Хубавото е поне, че дори и по работа сме пътували с повече от 7% спрямо миналата година.