Хюрем от “Великолепният век” - ангел или дявол (СНИМКИ)

Животът

01-12-2012, 08:15

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Филмът за любовта между красавицата и султан Сюлейман плени милиони, сега е ред на книгата

Началото на XVI век. Кораб, брулен от суровия вятър на Черно море, докарва в Истанбул дар от кримския хан за султан Сюлейман. Подаръкът е младо момиче, отвлечено от руските степи. Красивата наложница Александра с месеци очаква деня, в който ще се яви пред владетеля. В самотните си нощи тя крои планове да омагьоса султана.

Животът в османския дворец има висока цена – там е само днешния ден, бъдещето е неясно. За Хюрем е почти невъзможно да сподели престола и короната на Сюлейман. А и падишахът си има любимка – черкезката красавица Гюлбахар, от която има син.

Но хубавицата Хюрем е взела своето решение. Тя ще го следва неотклонно, дори да знае, че я чакат омраза, интриги, предателства и смърт. Тя е готова да преначартае съдбата, за да се издигне от харема до върховете на Османската империя, та ако трябва в името на това да се подпише в историята с кървавия печат на убийствата...

Това е историята в книгата Хюрем: Великолепният век. В Пловдив премиерата на турския роман мина при невероятен интерес. Специално за представянето му от Истанбул пристигна и писателката на творбата Демет Алтънйелеклиоглу.

От раждането си до смъртта Хюрем е била интересна за много автори, разказа Демет. Всички изследователи на една от най-влиятелните жени в Османската империя обаче били мъже.

Аз исках да усетя Хюрем като жена, доближих се до нея като майка, сподели писателката. За да се получи книгата на Демет й били нужни години, за да прерови стотици исторически архиви. После създала Хюрем в главата си, почуствала я и така се появила героинята. Романът съчетава историческите факти с фикцията. Авторката е използвала женския си инстинкт, интуиция, любов, разбиране, душевен свят, за да покаже каква е жената до султан Сюлейман.

Дали Хюрем е предателка, интригантка, безмилостна и коварна и какво я кара да се държи като такава? Отвличането й като малка, превръщането й в пленница. Защо тази жена е била лудо обичана от най-великия мъж на Османската империя? Само защото е била хубава или защото е умна, съобразителна? Какво я води напред – любовта към падишаха, любовта й към властта или просто майчинската обич?

В книгата Демет се опитва да проникне в душата на героинята, но по-различно от изследователите и писателите преди нея. По-различно от филмите за Хюрем.

Почти целият съзнателен живот на московската наложница минава в двореца Топкапъ. Хюрем е излизала за малко извън високите огради на разходка със султана. Зад стените на богаството в харема тя е създавала и е била жертва на интриги, сплетни, омраза, смърт.

За да се изкачи на най-високото стъпало – да стане призната жена на Сюлейман.

Със своята съобразителност и красота Хюрем неведнъж е повлиявала на решенията на Султана, налагала е своето мнение, както за решенията относно харема, така и с държавните дела. Съществуват версии, че с множество интриги тя е предизвикала сина на Махидевран Мустафа да бъде удушен по заповед на баща си, султана.

Авторката на книгата не може да твърди, че това е така, но смъртта на първия принц, който чака престола, е била решаваща за бъдещето на империята. Историци, изследователи и писатели не могат да дадат категоричен отговор, че смъртта на Мустафа е планувана и организирана от Хюрем. Ако е така обаче какво я е накарало да го направи?

Демет Алтънйелеклиоглу е автор на поредица исторически романи „Султанатът на жените”, която разказва за петте най-влиятелни жени в историята на Османската империя за период от 130 години: Хюрем (2009), Михримах (2010), Нурбану (2010), Кюсем (2011) и Сафие (2011). Книгите са преведени на няколко езика. Още първата книга за Московската наложница Хюрем й донася изключителен успех.

Романтичната история на изпепеляващата любов между Хюрем и Сюлейман Великолепни е залегнала в основата и на турската телевизионна мегапродукция “Великолепният век”, която у нас се излъчва в праймтаима на TV7.

В Турция още с появяването си филмът предизвика спорове, критики, дори бунтове. Според много турци сериалът представя Османската империя като варварска и развратна. Сред критиците бе дори турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, според когото предците на днешна Турция са представени неправилно.

Сюлейман I, известен още като Сюлейман Великолепни или Сюлейман Законодател е десетият и най-дълго управлявалият султан на Османската империя: от 1520 до 1566 г. По време на неговото управление Османската империя става световна сила. Синът на Султана и Хюрем-Селим II наследява империята.