Сняг, лед и студ сковава голяма част от Европа

Свят

30-11-2012, 19:39

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Проблеми има в Чехия, Германия, Гърция, Испания

Силен вятър и снеговалеж затрудни днес транспорта в южните части на Финландия, предаде ИТАР-ТАСС. Всички влакове от Хелзинки потегляха със закъснение, а някои бяха отменени.

По шосетата има навявания от сняг и видимостта е лоша. От финландската авиокомпания "Финавиа" съобщиха за закъснения на голям брой вътрешни и международни полети.

В някои провинции на страната са скъсани електропроводи.

Подобни проблеми има и в Швеция, където два ферибота закъсняха с шест часа от разписанието си.

Три железопътни линии в западната и югозападната част на Чехия бяха засипани от сняг и движението по тях бе прекратено. Пътниците се извозваха с автобуси. На места снежната покрива в Чехия е с дебелина 15 сантиметра, и по шосетата има поледици.

Силните пориви на вятъра, снеговалежите и поледиците са станали причина за множество автомобилни катастрофи в Германия, които парализираха движението в много региони на страната. Най-тежко е положението в провинциите Бавария и Саксония.

Властите в Испания пък предупредиха за силни ветрове, дъждове и снеговалежи в 23 от 50-те провинции на страната. На места скоростта на вятъра надхвърля 79 км/час. Очаква се да вали сняг в няколко автономни области, а заради падналия сняг в областта Кастилия и Леон е затруднено движението по шосетата.

Проливни дъждове и ураганни ветрове връхлетяха днес гръцката столица Атина и полуостров Пелопонес. Вятърът е издухвал керемиди от покривите на сгради и е повалил няколко стълба на електропроводи.

Три хиляди домакинства в Естония останаха днес без електричество заради силните снеговалежи, които предизвикаха и транспортен хаос в столицата Талин и южните райони на балтийската страна. До утре се очаква снежната покривка да достигне 30 см.

Снегът парализира движението и в латвийската столица Рига, както и прекъсване на електроснабдяването в Латвия.

Тази вечер половината от руската столица Москва изглеждаше като пързалка от образувалия се лед, а другата половина - като русло на река заради разтопения от химикали сняг, допълва ИТАР-ТАСС.