Военномедицинската академия чества 121-годишнината си

Общество

30-11-2012, 12:38

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пращаме 7 военни медици в Йордания, за да помагат на сирийски бежанци

В момента над 200 военни медици участват в различни болници и контингенти зад граница

С поднасяне на венци пред Паметника на загиналите медицински чинове в градинката пред Военномедицинската академия ще започне отбелязването на 121-вата годишнина от създаването на лечебното заведение.

В момента над 200 военни медици участват в различни болници и контингенти зад граница - Афганистан, Босна и Херцеговина, Кувейт, Италия и други. Предстои включването на български военни медици в изграждането на високотехнологична военна болница в Катар.

През лятото на тази година медицински екипи от Военномедицинската академия участваха в учение за осигуряване на бедствия и аварии в областите Смолян и Кърджали. Успоредно с тренировките с местната власт и екипи на Българския червен кръст медиците извършиха първични профилактични прегледи на над 1200 души от региона, повечето от които с ограничен достъп до медицинска помощ.

През изминалата година потокът пациенти във ВМА се е увеличил с 6% - близо 416 000 души. Всеки трети пациент е приет за лечение по спешност. С 18% е увеличен и броят на транспортираните болни от други болници. В същото време е намален средният престой на пациенти в клиниките на 6 дни, както и времето за диагностика на тежко болни - от 6 на 3 часа.