СДС избра Галя Гугушева за коституционен съдия

Кандидатурата й ще бъде внесена в парламента от трима независими депутати

Прокурорът от Апелативната специализирана прокуратура Галя Гугушева е кандидатът на СДС за съдия в Конституционния съд, съобщи БНР.

Решението е взето този следобед на извънредно заседание на Националния изпълнителен съвет на "сините". Най-късно до утре те трябва да представят номинацията за поста от квотата на парламента.

Интересното е, че трима независими депутати ще внесат кандидатурата на Гугушева в НС. Това са бившите "атакисти" Валентин Николов, Димитър Карбов и Огнян Тетимов, които ще сътрудничат на СДС в парламента.

Както е известно това е вторият опит на СДС да внесе номинация за поста. Миналата седмица ръководството издигна кандидатурата на президента Петър Стоянов (1997-2002 г.), но той отказа заради лични ангажименти.

Кандидатурата му обаче предизвика раздор в синята партия, след като деветимата депутати от партията в "Синята коалиция" се противопоставиха на председателя си Емил Кабаиванов и обявиха, че няма да внесат ничия кандидатура в парламента.

В крайна сметка в понеделник на заседание на НС на СДС от партията бяха изключени трима депутати - Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров. Малко след това партията напусна и евродепутатът Надежда Нейнски.

Останалите 6 народни представители на "сините" бяха задължени да внесат и подкрепят бъдещата кандидатура в Народното събрание. Председателят на партията Емил Кабаиванов ги заплаши, че ако не го сторят, също ще бъдат изключение от СДС.

В крайна сметка обаче кандидатурата на Галя Гугушева ще бъде внесена в парламента от независими народни представители.

Гугушева е родена през 1959-а година. Завършила е право в Софийския университет. В момента е заместник административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. Работила е като прокурор в Административната специализирана прокуратура и в Окръжната прокуратура на София.