Решено: И зърнопроизводителите под лупата на НАП до 2 седмици

Животът

29-11-2012, 18:09

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Земеделците без национални доплащания, но административните им такси няма да скачат

С критики и упреци представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) посрещнаха земеделският министър Мирослав Найденов в Пловдив. Председателят Ангел Вукодинов каза, че секторът се чувства обиден от публичните изявите на Найденов, от които зърнопроизводителите съдят, че министерството води борба срещу тях.

Земеделците се изказаха негативно и срещу решението, че няма да се намалява и акциза върху ползваното от тях гориво. До две седмици ще приемат наредбата и малките цистерни, от които го наливат, да бъдат свързани с фискални устройства към НАП, обяви председателят на парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева. 

''Следващата година няма да има национални доплащания за зърнопроизводителите“, съобщи още Найденов в Пловдив. ''Знам, че ще търпя критики. Можех днес да не се появя на срещата, но дойдох, за да чуя зърнопроизводителите'', каза още той. Това е единственото решение, за което министърът не търпя остра критика. От бранша заявиха, че разбират, че има сектори, които са по-зле. ''2-3 лева няма да ни спасят, а цялостната политика'', заяви Радослав Христов, зам.-председател на Асоциацията.

По думите на Найденов положителното е, че по искане на земеделците няма да се увеличават административните такси по отношение на вписване на договори в земеделските служби. Първоначалното предложение за по-високи такси е направено от работна група от експерти, но след острата реакция на бранша, министърът е отменил промяната на таксите.

Заради срещата с НАЗ в Пловдив министър Найденов се е върнал от съвет на министрите в Брюксел за обсъждане на реформи в общата стопанска политика за следващия програмен период 2014-2020г. ''Съветът се провали, както и този на лидерите. Не постигнахме консенсус'', каза министърът. По думите му България не приема намалението на средтсвата ни наполовина с около 500 млн. лева за Общата селскостопанска политика. ''Не приемаме решението, тъй като това ще засегне директните плащания и най-мащабната програма ''Развитие на селските райони'', обясни той.