Ще гласуваме с "въздържал се" за статута на Палестина

Политика

29-11-2012, 16:49

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Предлаганата резолюция няма да промени към по-добро конфликта между Израел и палестинците

България ще гласува с "въздържал се" по резолюцията в Общото събрание на ООН, съобщиха от МВнР. Резолюцията ще промени статута на Палестина в организацията на Обединените нации, заяви министъра на външните работи Николай Младенов по повод предстоящото гласуване в ОС за статута на Палестина.

 

Вярвам, че трайно решение на конфликта може да се намери само по пътя на преговорите. България ще продължи да развива активно традиционно приятелските си отношения както с палестинската, така и с израелската страна, каза още Николай Младенов.

 

Нашата позиция е срещу действията на едната или другата страна, които ще затруднят мирния процес и ще доведат до изолация.

 

Основната причина за това наше решение е убедеността ни, че предлаганата резолюция няма да промени към по-добро ситуацията между Израел и палестинците. Тя се основава на анализ на проекто-резолюцията, както и на последствия от приемането й за възстановяване на Близкоизточния мирен процес.

 

Убедени сме, че както еврейският народ има своя държава, така и палестинският народ има правото на собствена държава. Постигането на мир в региона и създаването на демократична и суверенна палестинска държава, съжителстваща в мир и сигурност с Израел, е възможно единствено чрез възобновяването на директните преговори между двете страни без предварителни условия и в рамките на международното право и договореностите на ООН, се казва в изявлението.

 

Забавянето в търсенето на мирно решение води до много невинни жертви, отчаяние и радикализация. Ситуацията в Южен Израел и Газа в дните преди внасянето на резолюцията е показателна за това.