Неподпалена китара на Джими Хендрикс продадена за 250 000 паунда

Булевард

29-11-2012, 10:20

Снимка:

кино Арена

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Музикантът заблудил феновете на концерт през 1967 година

Любимата китара на Джими Хендрикс вече има нов собственик, който брои 250 000 паунда за да добави в колекцията си инструментът-бижу.

Китарата има интересна история, тъй като много почитатели на Джими смятали, че тя е изгорена.

Музикантът накара почитателите си да помислят, че е запалил електрическата китара на сцената по време на концерта си на Международния поп фестивал в Монтерей през 1967 г. В действителност обаче той я заменил за по-некачествен модел секунди преди да пламне огъня.

Почитатели на култови вещи от света на музиката наддаваха за черната китара Fender Stratocaster в Плейбой Клуб в Лондон снощи. Моментът, когато Джими Хендрикс коленичи и запали музикалния инструмент, се превърна в един от най-култовите в историята на рока.

По-късно китарата била предоставена на звукозаписната му компания Anim Limited, където попаднала в ръцете на Джеймс Тапи Райт, мениджър в компанията. 69-годишният Райт решил да я продаде, а парите да използва след пенсионирането си във Флорида. Първоначално китарата се оценяваше на 120 000 паунда, но големият интерес към инструмента стана причина цената му рязко да нарасне.